Connect with us

National

Duminică se trece la ora de iarnă. Cum resimte organismul această schimbare

Published

on

ceas ora de iarna foto realitatea.net

Ora de iarnă. La sfârșitul lunii octombrie românii trec la ora de iarnă. Prin urmare, în ultima duminică din lună, ceasul trebuie dat înapoi cu o oră. La finele acestei săptămâni, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, ora 4.00 dimineața va deveni ora 3.00.

Ora de iarnă. Practic ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Ora de iarnă.Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 26 octombrie.

Ora de iarnă. De asemenea, în fiecare primavară, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, trecem la ora de vară. În acest fel, se foloseşte lumina naturală pentru o perioadă ceva mai lungă de timp, pe parcursul unei zile.

Ora de iarnă. Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Odata cu ora de iarna, castigam 1 ora de somn, apropiindu – ne ca si stramosii nostri de ideea de a ne ghida dupa astre(aici soarele). Stramosii erau mult mai flexibili fata de astrele care le guvernau in mare masura viata – soarele si luna. Cel care a gandit prima data ca posibila introducerea acestui tip de orar conventional a fost un neo – zeelandez pe numele sau Hudson la 1898.

Ora de Iarnă. O oră în plus de somn

Ora de Iarnă. “Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi”, spun specialiştii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de ora dispare în câteva zile.

Afirmaţia acestora vine în urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie şi care a demonstrat că, odată cu schimbarea orei, în ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare.

Ora de Iarnă. Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt chiar mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă beneficiile lenevirii de fiecare an, din ultima duminică a lui octombrie, dispar rapid, mulţi dintre cei care s-au declarat mulţumiţi de situaţie spunând că se simt mai rău că atunci când dormeau mai puţin.

Ora de Iarnă. Întrebaţi cum au dormit, participanţii la studiu şi-au acordat o notă de 5,4 la calitatea somnului înainte de trecerea la ora oficială de iarnă şi de 4,5 după schimbarea orei.

Ora de Iarnă. “Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă atât acelora care au probleme cu somnul, cât şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare”, spune profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

“Odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentuează odată cu instalarea iernii”, adaugă profesorul.

Ora de Iarnă. Efecte negative – astenia de toamnă

Ora de Iarnă. Pentru alte persoane însă apar şi efecte negative la trecerea la ora de iarnă: insomniile, oboseală, nervozitatea sau depresia sunt doar câteva dintre efectele secundare ale revenirii la ora de iarnă, care o să se producă în noapte de sâmbătă spre duminică, când ceasurile noastre vor fi date cu 60 de minute în urmă.

Schimbările orare, fie înainte, fie înapoi nu sunt private de modificări psihico-fizice. Acesta este momentul în care se instalează Seasonal Affective Disorder, sau astenia de toamnă, care loveşte de obicei femeile între 30 şi 40 de ani.

Ora de Iarnă. Simptomele sunt diferite de la o persoană la altă, însă printre cele mai frecvente se numără dificultatea în a se trezi dimineaţă, stări de rău general, astenie, nervozitate generală.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad