Connect with us

Administratie

Cel mai important proiect de economie socială din judeţul Botoşani a demarat astăzi la Pomîrla. Utilajele de sute de mii de euro au fost puse în funcţiune GALERIE FOTO&VIDEO

Published

on

Pomirla, proiect de economie sociala colaj

Agitaţie mare în comuna Pomîrla, primari, prefect, invitaţi din toată ţara şi chiar din Italia şi Marea Britanie. Cu toţii au venit să asiste la demararea unui proiect de economie socială, în valoare de aproximativ 800.000 de euro, prin intermediul căruia s-au creat 29 de locuri de muncă dintre care 22 pentru persoanele din categoriile defavorizate.

Proiectul este în valoare de peste două milioane euro şi se implementează în mai multe regiuni ale ţării. Judeţul Botoşani a intrat în acest proiect cu patru structuri de economie socială care au reuşit să atragă aproximativ 800.000 de euro. A fost aprobat la finanţare în urmă cu aproape un an de zile iar de atunci şi până în prezent s-au parcurs mai multe etape, începând de la înfiinţarea structurilor de economie socială, angajarea personalului şi achiziţia de utilaje.

În cursul zilei de astăzi, toţi cei implicaţi în proiect au fost prezenţi la Pomîrla unde îşi vor desfăşura activitatea trei din cele patru structuri de economie socială.  Este vorba de un atelier de despicat şi paletizat lemn de foc, un atelier în care se vor realiza covoare tradiţionale şi broderii, plus o structură care va efectua lucrări de săpături, subtraversări, şanţuri, canale, cu un utilaj de ultimă generaţie.

Acţiunea a debutat la Amfiteatrul Gică Grădinaru unde s-a făcut o prezentare a proiectului după care a fost vizitat atelierul în care vor fi realizate broderii şi obiecte tradiţionale. Ulterior, cei prezenţi au avut posibilitate de a vedea cum funcţionează utilajul care face subtraversări. “Pentru o lucrare de genul ăsta, am lucrat trei zile la săpat şanţul. Cu acest utilaj, facem treaba într-o oră”, le-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla, celor prezenţi. Al treilea obiectiv vizitat a fost atelierul de despicat şi paletizat lemn de foc. Toate utilajele au fost deja instalate, s-au făcut probele, iar acum se aşteaptă încă un aviz de funcţionare după care acest atelier va începe să producă.

Ulterior, a fost vizitat un atelier de coafură-frizerie realizat în Dorohoi, tot în cadrul acestui proiect, după care a urmat un simpozion,

„Cel mai important lucru este că am creat 29 de locuri de muncă din care 22 se adresează grupului ţintă. 22 de angajaţi sunt de la venitul minim garantat, beneficiari de ajutoare sociale, familii monoparentale. Aceste persoane deja au fost angajate, au primit primul salariu. Câştigul este enorm pentru că avem nişte oameni care acum nu mai sunt la ajutor social ci au un venit, au învăţat o meserie. Salariile pornesc de la 1200 de lei net şi vor creşte, în funcţie de producţie şi de situaţia economică a acestor structuri. La primărie, am mulţi angajaţi cu salarii de 1000 de lei brut”, ne-a declarat Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla.

Din fondurile europene alocate acestui proiect, s-a asigurat achiziţia de utilaje, amenajarea spaţiilor şi cumpărarea de materie primă iar persoanele angajate au urmat cursuri gratuite de calificare. Timp un an, salariile vor fi asigurate din banii alocaţi proiectului iar în al doilea an vor fi suportate din încasările care se vor realiza ca urmare a valorificării produselor.proiect de economie sociala la Pomirla - Botosani (1) proiect de economie sociala la Pomirla - Botosani (2) proiect de economie sociala la Pomirla - Botosani (3) proiect de economie sociala la Pomirla - Botosani (4) proiect de economie sociala la Pomirla - Botosani (5) proiect de economie sociala la Pomirla - Botosani (6) proiect de economie sociala la Pomirla - Botosani (7) proiect de economie sociala la Pomirla - Botosani (8) proiect de economie sociala la Pomirla - Botosani (9) proiect de economie sociala la Pomirla - Botosani (10)atelier despicat lemn de foc (1)atelier despicat lemn de foc (2)atelier despicat lemn de foc (3)atelier despicat lemn de foc (4)atelier despicat lemn de foc (5)atelier despicat lemn de foc (6)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad