Connect with us

Educatie

Clopoţelul sună a dezastru în multe școli din România. Ministrul Educaţiei spune că şcolile sunt de NOTA 8

Published

on

scoala rachiti, inaugurare  (20)

Școlarii se întorc din nou în bănci. Dacă părinţii s-au pregătit pentru noul an şcolar, nu putem spune acelaşi lucru şi despre şcoli: 25% dintre şcolile din România nici nu ar trebui să funcţioneze, spun oficialii din Ministerul Educaţiei.

Mallurile, hipermarketurile şi celelalte magazine au fost arhipline în weekend. Părinţii au ieşit la cumpărături pentru a le asigura celor mici rechizitele necesare.

Preţurile sunt pentru toate buzunarele. De exemplu, un caiet costă între 19 bani şi poate ajunge până la 6 lei, iar preţul unui stilou începe de la 30 de lei. Dar nevoile sunt mult mai multe.

La ghiozdane părinţii negociază cel mai greu. La modă sunt acum cele cu personaje Disney, care pot depăşi 200 de lei.

Pe total, pentru începutul anului şcolar părinţii cheltuie între 300 şi 1000 de lei.

Costuri minime pentru un elev:

– Rechizite 300 lei
– Culegeri/ manuale alternative 60 lei
– Uniformă 40 lei
– Fondul clasei 50 lei
– Ghiozdan 40 lei ( preţ mediu)
– Haine 200 lei
– Încălţăminte 100 lei
– Trening 50 lei
– Pantofi de sport 50 lei
– Cadouri 100 lei

TOTAL: 990

Noutăţile anului şcolar 2015-2016

Cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor, Ministerul Educaţiei a modificat structura noului an şcolar, care fusese stabilită iniţial în iulie, prin ordin de ministru. Una dintre schimbările aduse prin noul document este aceea că elevii vor avea o vacanţă de iarnă prelungită de la două la trei săptămâni, respectiv din 19 decembrie până în 10 ianuarie. Vacanţa de vară va începe însă cu o săptămână mai târziu, respectiv nu din 17 iunie, cum era prevăzut iniţial, ci din 24 iunie.

O altă schimbare este aceea că vacanţa de vară nu se mai termină pe 4 septembrie 2016, pentru ca anul şcolar 2016-2017 să înceapă cu o săptămână mai devreme, cum prevedea structura aprobată anterior, ci pe 11 septembrie.

Şi tot cu puţin timp înainte de începerea cursurilor, Guvernul a decis ca elevilor din clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a din învăţământul liceal de stat să li se deconteze cheltuielile pentru achiziţionarea de manuale şcolare, în limita a 55 de lei. Aproximativ 362.00 de elevi vor primi aceşti bani pentru manuale, însă acestea trebuie să fie dintre cele de pe lista aprobată de Ministerul Educaţiei. Liceenii îşi vor recupera banii cheltuiţi pentru manuale după ce depun la secretariatul şcolii o solicitare scrisă şi factura pentru cărţile cumpărate.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad