Connect with us

National

Rețetă de salam, de aproape două secole, scrisă de Kogălniceanu şi Negruzzi

Published

on

salam foto realitatea

Cea mai veche carte de bucate tipărită din România (există rețete mai vechi dintr-un manuscris brâncovenesc, dar care au fost tipărite mult mai târziu) „Carte de bucate boiereşti – 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti“, semnată cu iniţialele M.K. şi K.N. (ulterior, Mihail Kogălniceanu a recunoscut că el şi Kostache Negruzzi sunt autorii), a apărut la Ieși în 1841 și a fost reeditată la Editura Vremea, în 2007.

Printre rețetele prezentate remarcăm un desert cu toporași, dar și faptul că pe atunci se consuma anghinare și sparanghel, importate. Vă prezentăm o mostră, zicem noi interesantă, despre cum se făcea saleamul pe timpuri:

„Iei carne macră sau buturi de mascur (coapsă de porc castrat și îngrășat) și o grijești tare bine; apoi o hăcuiești și o pisezi până se face moale; apoi iei slănină și o hăcuiești, și o amesteci cu carnea; pui și sare, la o ocă (1,291 kg) de sare pui 50 de dramuri silitră (azotat de potasiu întrebuințat drept conservant), și piperiu cât vei socoti; și puțin usturoi; amestici aceste cu carne bine, şi apoi îi umpli în mață de vacă tare îndesat, cu pușca cea de cârnați, și îi învălești cu sfară în laț; îi pui două sau trei luni la vânt, apoi îi pune la fum; după două săptămâni se pot mânca“.

Mai multe pe urbology.ro.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad