Connect with us

Sanatate

Medicii botoşăneni nu se mulţumesc cu majorarea de 25% a salariilor. “Nu reprezintă o evaluare reală”

Published

on

spitalul judetean Botosani1

Majorarea de 25% a salariilor medicilor, anuntata de Guvernul Romaniei, reprezinta putin din ce isi doreau angajatii din sistemul sanitar. Reprezentantii Colegiului Medicilor Botosani sustin ca aceasta marire nu inseamna o evaluare reala, dar orice ban in plus este binevenit.

“Nu reprezinta o evaluare reala si nu aduce la un prag firesc dupa calitatea si implicarea sociala a tuturor celor care deservesc sistemul medical. Dar, reprezinta un pas inainte, o deschidere, este ca un balon de oxigen, faptul ca dupa atatea siruri de proteste si interpelari s-a ajuns totusi la aceasta majorare,dar sa vedem sa fie si aplicata. Important este ca in afara de aceasta compensatie, medicii si toti cei din sistemul sanitar doresc si au sustinut intotdeauna si o recunoastere profesionala, un nou statut, si de asemenea conditii de munca. De altfel, toata lumea a sesizat acest aspect. Nu s-a pus numai problema salariilor mici, ci si a conditiilor de munca, a timpului supranormat si care nu este compensat cu timp liber”, a declarat Doru Culiceanu, presedinte Colegiul Medicilor Botosani.

Deciziile anuntate la Guvern vin dupa ce medicii din Romania au amenintat cu greva. Protestul lor a pornit de la o decizie a Instantei Supreme, care a considerat ca medicii ar trebui sa tratati ca functionari publici. Lucru inadmisibil, sustin medicii botosaneni.

“Problema este legata si de venituri, pentru ca as ipocrit sa spun ca veniturile nu sunt mizerabile in sistemul sanitar. Dar aici este vorba si de niste chestiuni mult mai profunde: conditiile foarte proaste in  care lucram, posibilitatile de performanta diagnostica reduse, nu poate lumea medicala sa accepte ideea de a fi inclusi in categoria de functionari publici, atata timp cat meseria asta este una liberala si nu poate si asemuita muncii unui functionar public. Un medic nu lucreaza dupa un program rigid de la o ora la alta, ci in functie de cat are nevoie bolnavul si in ce conditii are nevoie bolnavul sa lucreze.  Acest lucru a creat o foarte mare nemultumire si va duce la o migrare in masa a medicilor in alte zone si asta este cel mai mare pericol care paste sistemul medical din Romania”, a declarat Aurel Tinca, medic pediatru.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad