Connect with us

National

Meteorologii avertizează: Situația terenurilor agricole se va înrăutăți și mai mult

Published

on

seceta teren agricol3

Meteorologii trag un semnal de alarmă. Situația culturilor de porumb și floarea-soarelui se va înrăutăți și mai mult în perioada urmatoare, în contextul în care temperaturile ridicate și deficitul de umiditate din sol se vor menține în perioada următoare, iar starea de vegetație a culturilor cel mai afectate de secetă: porumbul și floarea-soarelui, pe suprafațele agricole din sudul, sud-estul, estul și vestul țării, se va deprecia în continuare. Asta în condițiile în care aproape 900 de mii de hectare, din suprafața agricolă totală a României, au fost afectate de seceta prelungită, din acest an, până la data de 5 august.

Aproximativ 7-8% din suprafață totală de teren cultivată a fost afectată, asta înseamnând aproximativ 9,4 milioane ha.

Reprezentații Ministerului Agriculturii au precizat, pentru HotNews.ro. , că cele 867.372,23 ha se raportează la suprafața agricolă totală a României, fiind incluse pășunile și fânețele. Ministerul Agriculturii nu are, încă, o estimare a sumelor de bani pe care le vor pierde fermierii, în urma instalării fenomenului de secetă pedologică, valoarea pagubelor urmând să fie estimată în funcție de evoluția fenomenului.
În situația în care fermierii vor înregistra pierderi de peste 30% din suprafațele destinate producției, MADR are în vedere reducerea impozitelor, datorate pe baza normei de venit proporțional cu pierderile suferite, pentru persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere. Măsurile pe care Ministerul Agriculturii le ia in calcul sunt următoarele:
instituirea unei scheme compensatorii de sprijin, prin ajutor de minimis;

reducerea impozitelor datorate pe baza normei de venit proporțional cu pierderile suferite, pentru persoane fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul înregistrării de pierderi de peste 30 % din suprafețele destinate producției agricole;

operaționalizarea fondurilor mutuale care să preia riscurile de secetă și să despăgubească membrii utilizând surse financiare comunitare.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET 

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad