Connect with us

stiri

Cinci medici şi aproape 30 de asistenţi din Botoşani au plecat anul acesta pentru a lucre în străinătate. La AJOFM sunt peste 100 de posture disponibile pentru Marea Britanie

Published

on

spital ortopedie sala operatii (4)

Ne pleacă medicii şi asistenţii în ţări unde sunt plătiţi bine, preţuiţi şi respectaţi. Nimeni nu îşi pune întrebarea ce se va întâmpla cu sănătatea botoşănenilor în condiţiile în care tot mai mulţi specialişti vor lucra pe alte meleaguri. Anul acesta, Spitalul Judeţean din Botoşani, unde şi aşa este un deficit de doctori şi asistenţi medicali, a pierdut cinci medici şi aproape 30 de asistenţi.

Aceştia şi-au luat concendiu fără plată şi au plecat să lucreze în spitalele strainilor, dar nu se stie daca vor mai reveni sa munceasca in unitatile din Botosani, dupa ce vor vedea cum se lucreaza in unitatile medicale din tari straine. Si cum sa nu plece in strainatate, cand o asistenta medicala castiga si cate 1.500 de euro pe luna, de cinci ori mai mult ca in tara, iar pentru un medic specialist la inceput de cariera salariul poate ajunge si depasi 3.500 de euro in strainatate, in conditiile in care la Botosani obtine in jur de 400 de euro.

“Sunt cazuri de personal medico-sanitar si medici care aleg pentru o perioada de timp sa incheie un contract si sa presteze activitatea in strainatate. Sunt motivati de un salariu net superior fata de tara noastra, de conditiile in care lucreaza. De apreciat este faptul ca sunt buni profesionisti care reusesc sa se integreze si sa lucreze in unitatile sanitare de profil din Europa de Vest si fac fata cu brio la cerintele existente acolo”, a declarat Ioan Asaftei, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.

In ciuda valului de medici care pleaca exista si unii care au refuzat ofertele primite si au ramas sa aiba grija de bolnavii din Botosani.

“In primul rand pleaca din cauza salariilor oferite in spitalele din strainatate, dar si datorita conditiilor in care acestia isi pot desfasura actul medical. De altfel si situatia economica a tarilor din Vest este tentanta si ii atrage. Sa va spun sincer am avut o oferta din Anglia acum sapte-opt ani, dar si din Franta. Am considerat ca vreau sa fac ceva pentru Botosani si am ramas in Unitatea de Primiri Urgente si nu imi pare rau”, a declarat Petre Radauceanu, medic sef UPU.

La Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, lunar, sunt oferte din spatiul European pentru joburi in sistemul sanitar. In prezent sunt 100 de posturi pentru infirmieri si asistenti medicali in Marea Britanie.

“In aceasta perioada oferta din Marea Britanie este foarte bogata, astfel incat sunt oferite 70 de posturi pentru asistenti medicali si aproximativ 39 de posturi pentru infirmieri.Mentionam faptul ca aceste posturi sunt destul de atractive pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea in sistemul medical din strainatate, deoarece pentru un infirmier se ofera 1.500 de lire lunar, iar pentru un asistent medical se ofera pana la 2.200 de lire lunar”, a declarat Gabriela Vranciuc, purtator de cuvant AJOFM.

Varful exodului la Botosani a fost in anul 2010, cand intr-o singura luna, 40 de cadre medicale au plecat sa lucreze in strainatate, din cauza diminuarilor salariale cu 25%.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad