Connect with us

Sanatate

Leon Dănăilă: “Vreau să fac ştiinţa românească cunoscută şi să nu ne considere pe noi la coada Europei. Să o fac cunoscută pe plan mondial”

Published

on

Leon Danaila la Botosani  (1)

Leon Dănăilă este una din cele mai mari personalităţi născute în judeţul Botoşani. A revoluţionat neurochirurgia din România şi a devenit unul din cei mai respectaţi medici neurochirurgi din lume. A salvat mii de oameni, a făcut cercetare la cel mai înalt nivel şi a scris zeci de tratate şi cărţi care au ajuns în cele mai mari clinici din Europa, Asia şi America.

Leon Dănăilă s-a născut în urmă cu 82 de ani la Darabani, a urmat şcoala primară în orăşelul din nordul judeţului după care a făcut liceul la Dorohoi. Pasionat de anatomie, Leon Dănăilă a urmat Facultatea de Medicină din Iaşi. La întrebarea de ce neurochirurgie, Leo Dănăilă răspunde: „Din întâmplare. Eu am făcut facultatea la Iaşi. Apoi am făcut trei ani la ţară. Aşa era legea atunci. Apoi m-am gândit că în Bucureşti ai posibilităţi mari să te realizezi. Am dat concurs şi am luat. Toţi îmi spuneau: nu te duce la Arseni că ăsta e om rău, te distruge. M-am dus acolo, am avut greutăţi mari dar pe urmă s-a convins că sunt o personalitate. În fiecare lună îi făceam câte o lucrare ştiinţifică”.

„Dacă greşeşti un milimetru, e nenorocire”

Deşi are 82 de ani, Leon Dănăilă nu ezită să intre în sala de operaţii. De câte ori este programată o intervenţie chirurgicală mai dificilă, se apelează la neurochirurgul botoşănean. El spune că şcoala medicală românească încă este una bună şi că are câţiva medici cărora le-a împărtăşit din experienţa acumulată în peste cinci decenii.

„Merge înainte totuşi. Progresează. Nu avem bani suficienţi dar totuşi progresează. În Apus, schimbă aparatura la trei-patru ani. Noi lucrăm cu acelaşi microscop de 20 de ani, ne chinuim, dar facem treabă bună. Acolo dacă greşeşti un milimetru, e nenorocire. Eu am spus că dacă eu las unul ca mine, e suficient. Eu am fost regele neurochirurgie la un moment dat, eram în toate comisiile. În străinătate mă cunoşteau toţi. Acum, am dat-o pe mâna colaboratorilor mei pe care i-am învăţat. Trebuie să laşi în urmă ceva. Dar şi acum, cele mai dificile cazuri le rezolv eu. Mă pot lua la întrecere cu orice neurochirurg, indiferent de unde o fi. Nu îmi tremură mâna”, a spus Leon Dănăilă care a adăugat:

„O să mă retrag la un moment dat. Mulţi vor să rămână ei şefi. Există şi puţină invidie şi ură. Eu scriu foarte mult, scriu în limba engleză. Vreau să fac ştiinţa românească cunoscută şi să nu ne considere pe noi la coada Europei. Să o fac cunoscută pe plan mondial”.

„Nu am nicio avere”

După o carieră impresionantă, Leon Dănăilă a ajuns la 82 de ani să aibă un venit puţin peste 2000 de lei. Spune că îşi calculează foarte atent banii astfel încât să-i rămână câte ceva şi pentru cercetare. Cu toate aceste, nu este supărat pe autorităţile statului care nu au niciun fel de respect pentru marile valori.

„Eu nu am nicio avere. Mulţi mă întreabă: aţi muncit atâta în România, aţi micşorat mortalitatea, aţi introdus tehnici noi, aţi scris pe plan mondial, dar statul ce v-a dat. Nimic. Eu îi scuz. Bani nu sunt. Noi suntem o ţară în care industria lipseşte iar baza banilor constă în industrie. Nu ai industrie, nu ai de unde produce. Doar din agricultură şi din vânzare-cumpărare nu se poate”, a afirmat academicianul botoşănean.

În schimb, el este deranjat de sistemul corupt din România şi de faptul că nu contează calitatea ci doar pilele şi interesele politice.

„Şi eu am fost într-o comisie de aprobare a proiectelor. Venea unul care era mai mare ca mine şi spunea: la ăla nu aprobi… numai lui ăla îi aprobaţi. Şi acum e tot aşa. Preferenţial. Nu contează că e bun, că e rău”, a spus Leon Dănăilă.

„Secţia de neurochirurgiepe care am înfiinţat-o era la început ca o cocină de porci. Am făcut din ea cea mai modernă secţie de neurochirurgie. Nu ai voie să pui gresie pe jos sau pe pereţi. Numai linoleum care se poate spăla. Cu bani de la Banca Mondială am făcut-o. A fost un proiect foarte serios întocmit. Din păcate, tot cam politic mi-au aprobat o firmă care nu prea se pricepea la construcţii. Când am citit, ei reparau năvoade, bărci”, a precizat celebrul neurochirurg botoşănean.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad