Connect with us

National

MAE rus avertizează NATO că ar putea începe o confruntare militară în Europa

Published

on

militaru rusi foto Realitatea.net

Ministerul rus de Externe a publicat, luni seara, un comentariu în care reacționează la știrile pe surse care vorbesc despre amplasarea de echipament militar pe flancul estic al NATO sub pretextul desfășurării unor exerciții. Diplomația rusă avertizează că situația în Europa ar putea degenera într-o nouă confruntare militară ce ar putea avea consecințe periculoase.

Avertismentul oficial al Rusiei intervine după ce un general din Ministerul rus al Apărării, Iuri Iakubov, declarase că amplasarea de arme în estul Europei este cel mai agresiv pas al NATO şi al Pentagonului de la sfârşitul Războiului Rece, iar în acest caz, Rusia nu va avea alternativă decât să îşi sporească prezenţa militară la graniţa de Vest, prin amplasarea de tancuri, unităţi de artilerie şi de apărare aeriană.
MAE rus precizează în comentariul său că se referă la informațiile din presa americană, care citează „surse de rang înalt” de la Casa Albă și Pentagon, care vorbesc despre planuri de a desfășura echipament militar pe flancul estic al NATO pentru a desfășura exerciții „pe bază rotațională”. Țările în care acest echipament ar putea fi desfășurat suntBulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Estonia și posibil Ungaria. Aici ar putea fi amplasate 1.200 de vehicule blindate, inclusiv 250 de tancuri și sisteme de artilerie. Aceste arme sunt suficiente pentru a echipa o brigadă de 3.000 – 5.000 de oameni, subliniază MAE rus.
Este de așteptat ca aceste planuri să fie aprobate în scurt timp, mai exact la sfârșitul lunii iunie, la reuniunea miniștrilor apărării din NATO. Aceste informații confirmă că Statele Unite, în cooperare cu aliații lor, urmăresc, se pare foarte serios, să subminezeprevederi-cheie ale Actului Fondator Rusia-NATO din 1997, apreciază MAE rus, referindu-se la tratatul semnat la Paris care prevede că cei doi foști adversari ai Războiului Rece nu se mai privesc ca inamici, ci se angajează să coopereze și să creeze o pace durabilă în zona euroatlantică.

Citeşte mai mult pe Digi24

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad