Connect with us

National

1 iunie. Câți bani primesc copiii de la stat în restul Europei

Published

on

copii1iunie primarie (3)

Președintele Klaus Iohannis va promulga dublarea alocațiilor pentru copiii tocmai de 1 iunie, ca un cadou făcut de Ziua Copiilor, după ce deputații au votat miercuri un amendament propus de PNL prin care alocațiile de stat au crescut de la 42 la 84 de lei.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga noua lege tocmai de Ziua Copilului, premierul Victor Ponta a venit cu ideea unor alocaţii diferenţiate pentru copii, în funcţie de veniturile părinţilor. Ministerul Muncii a cerut opinia Curţii Constituţionale pe această temă.

În timp ce copiii din România de peste 2 ani vor primi de la stat suma de 18 euro pe lună, încelelalte state din UE sumele sunt mult mai mari, părinții fiind stimulați să susțină natalitatea.

În Olanda, alocaţia standard pentru copii creşte o dată cu vârsta copilului şi se acordă trimestrial. Până la vârsta de 5 ani, fiecare copil primeşte 191 euro la trei luni (63 euro pe lună), dacă are între 6 şi 11 ani, primeşte 232 euro pe trimestru (77 euro), iar după 11 ani, până la 17 ani statul olandez îi alocă 273 euro (91 euro lunar).

Copiii olandezi se pot încadra şi la o indemnizaţie suplimentară – aşa numitul Child Budget, sumă acordată lunar de Guvern, cu un cuantum variabil în funcţie de anumite condiţii.

În Italia, alocaţia lunară ajunge la 258 euro pe lună, iar în Suedia alocaţiile variază între 120 euro şi 218 euro per copil, în funcţie de numărul de copii din familie.

În Marea Britanie, sunt mai multe tipuri de indemnizaţii acordate copiilor. Există o alocaţie standard (Child Benefit), care reprezintă aproximativ 100 euro pentru primul copil şi câte 65 euro pentru ceilalţi copii.

La aceşti bani se adaugă aşa-numitul Child Tax Credit, alcătuit dintr-o sumă fixă echivalentă a 646 euro pe an (54 euro lunar), plus o sumă variabilă, dependentă de anumite condiţii şi venituri, dar care poate ajunge la 3.226 euro pe an (268 euro lunar).

Mai există şi un fond special în care statul britanic depune bani pentru un copil până la vârsta de 18 ani, fără posibilitatea de a fi scoşi mai devreme. Suma poate ajunge la echivalentul a 4.400 euro pe an (366 euro lunar).

În Irlanda, alocaţia pentru fiecare copil este de 130 euro (în cazul primilor trei născuţi) şi de 140 euro de la al patrulea copil în sus. Ca şi britanicii, irlandezii mai acordă şi alte subvenţii şi ajutoare copiilor care pot dubla sau chiar tripla această sumă.

Ungaria alocă 63 de euro lunar copiilor; chiar şi Bulgaria dă mai mulţi bani: 13 euro lunar.

Germania plăteşte câte 164 euro pentru primul copil şi măreşte susţinerea până la 170 euro pentru al treilea.

În Finlanda, alocaţia pentru priimul copil este de 104 euro pe lună, pentru al doilea copil de 115 euro şi ajunge la suma de 189 euro pentru al cincilea copil.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET 

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad