Connect with us

National

Transalpina de Apuseni – Lucruri puţin ştiute despre unul dintre cele mai întortocheate şi spectaculoase drumuri din România, făcut în sălbăticia munţilor

Published

on

transalpina de apuseni

Drumul judeţean din Alba, care face legătura cu comunele Rîmeţ, Ponor şi Mogoş, poate fi o ”Transalpina” de Apuseni. Drumul străbate culmi de peste 1.000 de metri din sudul masivului muntos, o zonă de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieni spectaculoase.

Din păcate, drumul este, încă, la stadiul de piatră, dar autorităţile studiază posibilitatea accesării de fonduri europene pentru modernizarea acestuia. Drumul judeţean nr. 107 I are între Aiudul de Sus şi Mogoş o lungime de aproximativ 65 de kilometri, iar dacă se adaugă şi porţiunea dintre Mogoş şi Bucium se ajunge la aproape 80 de kilometri.   Şoseaua ”pleacă” din localitatea Aiudul de Sus, unde se intersectează cu drumul judeţean 107 M Aiud – Buru şi traversează întreaga zonă sudică a Apusenilor (ramura Munţilor Trascău) până în comuna Bucium şi de aici ajunge la DN74, în apropiere de oraşul Abrud. Şoseaua este asfalată la extremităţi, respectiv între Aiudul de Sus şi mijlocul pădurii Sloboda (7 kilometri) şi între DN74 şi Mogoş (23 kilometri).    Modernizarea drumului pe porţiunea dintre Pădurea Sloboda şi cel puţin comuna Ponor ar necesita o investiţie de mai multe milioane de euro, bani care nu există în prezent. Autorităţile judeţene, în colaborare cu cele din Aiud, studiază posibilitatea accesării unui proiect cu finanţare europeană care să permită modernizarea drumului 107 I la pachet cu o porţiune din 107 M, la ieşire din Aiud spre Rimetea. Un proiect în acest sens ar urma să fie depus pentru următoarea perioadă de finanţare. Pentru locuitorii din Rîmeţ şi Ponor, acest drum este singura soluţie sigură de a avea acces spre Alba Iulia. O călătorie între Ponor şi reşedinţa judeţului durează în prezent circa 1 oră şi 30 de minute, în condiţiile în care chiar dacă este pietruit, drumul se prezintă în condiţii bune.

Citeste mai mult Adevărul.ro

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad