Connect with us

Sanatate

Solicitări pe bandă rulantă la UPU şi Ambulanţă. Mulţi botoşăneni refuză să meargă la medicii de familie când au probleme de sănătate

Published

on

upu autoincediere2

A devenit o obisnuita ca oamenii sa sune la ambulanta sau sa mearga direct in urgente atunci cand au o problema de sanatate, indiferent daca persoana reprezinta sau nu o urgenta medicala. Din comoditate, din nestiinta sau pur si simplu din lipsa de incredere in medicii de familie, acestia tin ocupate liniile telefonice si vor ca ambulanta sa-i aduca la spital, desi, se poate ca in acel moment, un om aflat in stare grava sa aiba nevoie de ajutor. Oamenii stiu ca la UPU sunt tratati gratis, fie ca sunt sau nu asigurati.

Problema este ca exista centre de permanenta in Botosani, dar oamenii, ori nu stiu de exista lor, ori pur si simplu le evita.

“Se intampla ca oamenii sa refuze sa mearga la centrele de permanenta. De exemplu, eu am avut un caz, cand eram de serviciu, cand un cetatean a sunat la 112 si desi i-am spus ca centrul de permanenta este in spatele lui, acesta a refuzatsa mearga si a insistat, iar pana la urma a fost adus cu ambulanta la Unitatea de Primiri Urgente”,a spus Mihai Muraru, director medical Serviciul Judetean de Ambulanta.

De exemplu, in Unitatea de Primiri Urgente, numai de la inceputul anului si pana in prezent, au fost aproape 22.400 de cazuri. Potrivit medicilor, doar jumatate dintre acestea au fost urgente.

“Din aceste prezentari, de la inceputul anului, cam 50% au fost urgente. Patologia care se adreseaza sectiei noastre este complexa si variata, dar noi nu refuzam nicioadata pe nimeni. Toti cei care ajung in urgente sunt vazuti si tratati de specialistii nostri in functie de afectiunile pe care le au”, a spus Petre Radauceanu, medic sef UPU.

Daca populatia ar merge la medicul de familie sau in centrele de permanenta, s-ar mai degreva aglomeratia din urgenta, iar ambulantele ar merge la cazurile care au cu adevarat nevoie. La ora actual sunt 13 centre de permanenta din judet dar acestea sunt ignorate de botosaneni.

Practic, lunar Casa de Sanatate cheltuieste aproape 2 miliarde lei vechi cu centrele de permanenta din judetul Botosani dar numai doua dintre ele isi justifica activitatea. Este vorba de centrele de permanenta din orasele Darabani si Bucecea.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad