Connect with us

Sanatate

Botoşănencele fug de testul Babes Papanicolau. Doar 500 de femei şi-au făcut acest test în primele patru luni

Published

on

maternitatefinalizata21

Scadere dramatica a numarului de teste pentru depistarea cancerului de col uterin in Botosani. Desi suntem pe primul loc in Europa la incidenta acestei boli, programul national de depistare a cancerului de col uterin a inceput timid in judetul nostru.

In patru luni, doar 500 de femei, care au intre 25 si 64 de ani, si-au facut gratuit testul Babes Papanicolau, desi programul national de verificare este finantat de Ministerul Sanatatii, iar Directia de Sanatate Publica Botosani a primit, in primul trimestru 80.000 de lei, adica, teste gratuite pentru 1.000 de persoane.

“Cu toate ca se deruleaza un program de screening pentru cancerul de col uterin totusi femeile nu sunt suficient de informate, in asa fel incat, teoretic daca ele ar intelege si o data pe an si-ar face acest test, Babes Papanicolau ar putea sa afle daca au sau nu astfel de probleme de sanatate”, a declarat Gina Puflea, medic sef sectia de obstetrica si ginecologie.

La Botosani, femeile care au intre 25 si 64 de ani isi pot face gratuit Testul Babes-Papanicolau. Fie ca au sau nu asigurare, cu un formular de la medicul de familie, doamnele si domnisoarelor pot merge la recoltare.Testul are ca scop depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, urmarindu-se prevenirea si tratarea acestuia.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad