Connect with us

Administratie

Conturi blocate la o primărie din judeţul Botoşani, anchete DNA şi război între fostul şi actualul primar pentru o datorie de 5 miliarde

Published

on

primaria rachiti

În 2009, primăria comunei Răchiţi a accesat un proiect cu finanţare european prin Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), în valoare de peste 9 milioane de lei. Este vorba de Proiectul integrat de investiţii: Modernizare reţea drumuri comunale în com. Răchiţi, canalizare menajeră şi staţie epurare, achiziţionare de utilaje pentru gospodaria comunală, extindere reţea distribuţie sat Roşiori, com. Răchiţi, achiziţionare de sistem audio-video pentru dotarea căminului cultural al com. Răchiţi.

În cadrul acestui proiect integrat au fost mai multe contracte de prestări servicii încheiate. Cel mai mare a fost semnat cu firma Conrec, pentru modernizare drumurilor, pe data de 27.08.2010, valoarea fiind de 6.840.654 lei.

Ulterior, primăria comunei Răchiţi a încheiat cu firma Conrec, actul adiţional nr.2 în 30.05.2011, în valoare de 416.630 lei +TVA, pentru lucrări suplimentare şi neprevăzute.

În acelaşi timp, primăria comunei Răchiţi a făcut o solicitare către APDRP pentru decontarea acestor lucrări neprevăzute dar cererea a fost respinsă. Primăria a contestat pe data de 3 februarie 2012 iar pe 28 februarie 2012 a primit un nou răspuns negativ din partea APDRP.  Angajaţii primăriei spun că fostul primar Vasile Adăscăliţei a ţinut în sertar decizia APDRP şi nici nu a atacat-o în instanţă.

„Respingerea contestaţiei nu a fost repartizată ci a fost ţinută de el. Tăinută efectiv. Este înregistrată. Tot timpul când primea ceva, repartiza aparatului de specialitate. Punea o rezoluţie. El era cel care făcea corespondenţa iar noi nu aveam acces. Ţinea totul sub cheie. În momentul în care el a predat mandatul, nu apare nicăieri că nu s-au plătit acele lucrări şi este o problemă care trebuie rezolvată. El a predat un dosar dar nu a spus că acolo este o problemă. Faptul că acest raport de la APDRP nu a fost repartizat la nimeni, înseamnă că şi l-a însuşit. Dacă ar fi vrut să cadă răspunderea către aparatul de specialitate,a r fi spus: Popescu, Ionescu, executaţi”, ne-a spus jurista primăriei Răchiţi.

Interesant este că lucrările au fost efectuate în 2010, recepţia s-a făcut în septembrie 2011 iar Conrec a facturat abia în octombrie 2012. În octombrie 2012 când s-au primit primele facturi, primăria Răchiţi le-a refuzat la plată pentru că nu figurau în lista de investiţii, nu erau prinse în contabilitate şi nu era un document justificativ întrucât actul adiţional nr. 2 nu avea viza CFP (Control Financiar Preventiv).

Văzând că nu primeşte banii pentru lucrările efectuate conform actului adiţional încheiat, firma Conrec a acţionat în judecată primăria Răchiţi. Prin sentinţa 1188 din 23 iunie 2014, rămasă definitivă şi irevocabilă la data de 2 martie 2015, urmare a respingerii recursului de către curtea de Apel Suceava, firma Conrec a câştigat procesul. În aceste condiţii, primăria Răchiţi a fost obligată să plătească în total 543.527 lei, cu tot cu cheltuieli de judecată.

Pentru că suma nu a fost achitată, firma Conrec a uzat de legislaţia în vigoare iar conturile primăriei Răchiţi au fost blocate. Gheorghe Iacob, primarul comunei Răchiţi, spune că nu a prins bani în bugetul pe 2015 deoarece la momentul întocmirii bugetului, sentinţa nu era definitivă şi irevocabilă. În plus, el consideră că banii vor trebui plătiţi de către fostul primar Vasile Adăscăliţei şi din acest motiv a deschis o acţiune în instanţă şi a făcut o reclamaţie la DNA.

iacobgheorgherachiti

Gheorghe Iacob, primarul comunei Rachiti

„Nu se puteau aloca bani la întocmirea bugetului deoarece dosarul era pe rol şi exista posibilitatea ca noi să câştigăm procesul. Pe 31 ianuarie 2015 am dus bugetul. Pe data de 2 martie hotărârea a rămas definitivă şi irevocabilă iar pe 6 martie a fost şedinţă extraordinară de Consiliu Local, ne-am însuşit debitul şi am aprobat plată. După ce a rămas hotărârea definitivă şi irevocabilă, am făcut două adrese prin care am solicitat bani la Ministerul Dezvoltării pentru a putea plăti banii către Conrec. Noi deja ne-am îndreptat împotriva fostului primar. Dosarul este înregistrat la Tribunalul Botoşani. Primăria plăteşte datoria către Conrec şi va încerca să recupereze banii de la cei care au greşit. Avem în acest sens o hotărâre de Consiliu Local, votată în unanimitate, inclusiv de domnul Adăscăliţei”, ne-a spus primarul comunei Răchiţi care a adăugat: „Nimeni nu a avut cunoştinţă despre această situaţie. Când am venit la primărie nu ştiam că trebuie plătiţi acei bani. Orice angajament bugetar pentru o cheltuială, trebuie să se facă cu aprobarea Consiliului Local. Consiliul Local nu a avut spre aprobare un proiect de hotărâre pentru lucrările suplimentare prevăzute în actul adiţional încheiat cu firma Conrec”.

Fostul primar al comunei Răchiţi susţine că banii trebuie plătiţi de către APDRP şi că actualul primar nu a făcut toate demersurile. Interesant este că din momentul în care a fost anunţat de către APDRP că nu i se decontează lucrările neprevăzute, Vasile Adăscăliţei a avut patru luni la dispoziţie pentru a se adresa instanţei şi pentru a contesta dar nu a făcut-o. În iunie 2012 a pierdut alegerile iar în funcţia de primar a venit Gheorghe Iacob.

Adascalitei Vasile (1)

Vasile Adăscăliţei, fostul primar al comunei Răchiţi

Lucrarile s-au terminat in 2012, toamna, atunci am facut receptia finala. Primaria nu are datorie, astia erau bani de la APDRP trebuia sa ii plateasca, dar domnul primar, cand s-a instalat in functia de primar nu a mai continuat demersurile juridice catre  APDRP. Asta nu intelege acel primar care e la carma primariei acum. El trebuia sa cheme in garantie APDRP-ul, nu pe mineEl nu are voie sa plateasca bani din bugetul local, deoarece nu au fost prinsi bani. Eu in ianuarie 2015 l-am rugat sa prinda in buget acesti bani. El a primit 21 de miliarde lei vechi de la domnul Dragnea, 15 miliarde pe care i-am dat la scoala care a luat foc si 6 miliarde, sa plateasca la Conrec. El a refuzat total, am si procese verbale care s-au consemnat. Suntem 5 insi care nu au aprobat bugetul din 13 consilieri din cauza acestui fapt, pentru ca a refuzat sa prinda banii, afirmă Vasile Adăscăliţei, fostul primar al comunei Răchiţi, în prezent consilier local.

Cert este că primăria comunei Răchiţi are în continuare conturile blocate şi va trebui să plătească peste cinci miliarde de lei vechi firmei Conrec pentru nişte lucrări executate încă din 2010.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad