Connect with us
banner ad

Sport

Numărul virozelor respiratorii, în creştere alarmantă de la o săptămână la alta. Specialiştii spun că nu suntem în epidemie de gripă

Published

on

spitaluljudeteanpacienttarga

Zilnic, sute de persoane se prezinta la medic acuzand dureri de cap, stari febrile, usturime in gat si nas infundat. Toate aceste simptome au un diagnostic: viroza respiratorie. Statisticile oficiale arata ca numarul botosanenilor diagnosticati cu aceasta boala creste de la o saptamana la alta.

De exemplu, in saptamana 2-8 martie, au fost inregistrate nu mai putin de 1.768 de cazuri de viroze. O saptamana mai tarziu, in evidentele Directiei de Sanatate Publica au aparut aproape 2.100 de cazuri noi. Si numarul pneumoniilor este in crestere, de la 680 in prima saptamana din martie, la 911 cazuri noi in saptamana urmatoare. In intervalul 9-15 martie au fost inregistrate si 33 de cazuri de gripa, din care 27 de bolnavi au necesitat internare. Cei mai afectati de viroze sunt minorii cu varste cuprinse intre 2 si 14 ani, fiind inregistrate 1.001 cazuri.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica sustin ca aceasta crestere a cazurilor de viroze respiratorii este una normala pentru aceasta perioada a anului si nu putem afirma ca ne aflam in epidemie virala, asa cum au sustinut unii medici din Botosani.

“Este foarte adevarat ca adresabilitatea la cabinete in aceasta perioada a crescut, dar din datele pe care le detinem, o morbiditate de 2.400, 3.000 de cazuri noi de imbolnavire in judet, suntem indreptatiti sa mentionam ca da, este in crestere, dar nu putem spune ca este un eveniment neasteptat, si nu poate fi vorba despre o epidemie”, a spus medicul epidemiolog Ecaterina Chihaia.

Pentru a nu ne imbolnavi, medicii recomanda in primul rand sa evitam contactul apropiat cu aceste persoane si sa ne indepartam de persoanele care tusesc sau stranuta.

Se mai recomanda sa mentinem o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa si sa evitam zonele aglomerate. Atunci cand distanta nu poate fi mentinuta, trebuie sa reducem pe cat posibil timpul de contact apropiat cu o astfel de persoana.

Medicii mai spun ca spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor ne ajuta sa ne  protejam de virus. Astfel, este indicat sa ne spalam bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusim sau stranutam.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )