Connect with us
banner ad

Evenimente

Cel mai vârstnic jandarm din judeţul Botoşani a împlinit 103 ani

Published

on

jandarm 103 ani

Cel mai în vârstă jandarm botoșănean, locotenentul (r) Şincoviţi Gheorghe din localitatea Hudeşti, a sărbătorit astăzi împlinirea a 103 ani de viață. Veteran de război, tată a cinci copii, bunic și străbunic pentru 26 de nepoți și strănepoți, a fost înrolat în Brigada de jandarmi Cernăuţi la vârsta de 22 de ani, după care a fost instructor jandarm.

Cel de-al doilea Război Mondial l-a ținut departe de casă aproape 10 ani, din care 7 ca prizonier de război în minele de cărbune de la Donbas, în estul Ucrainei.

Lăsase în urmă o soție și trei copii când a plecat în război, la eliberarea din prizonierat găsindu-i pe toți sănătoși.

A luat viața de la capăt, soția dăruindu-i încă doi prunci în anii care au urmat.

Au ținut să-l felicite și să-i transmită tradiționalele urări de ,,La mulți ani!” domnul subprefect Gelu Țigănucă , colonelul Marin Lupu – prim-adjunct al șefului Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, președintele Filialei Botoșani a Asociației Veteranilor de Război din M.A.I. – general de brigadă (r) Mihai Drăguțu, primarul Viorel Atomei, iar din partea Centrului Militar Județean Botoșani, domnul maior Semeniuc Vasile Duțu.

Deşi vârsta înaintată nu-i mai permite să fie activ, îşi aduce încă aminte evenimentele prin care a trecut în activitatea sa ca jandarm şi anii grei de prizonierat, petrecuţi departe de familie.

Ne-a povestit, printre altele, o întâmplare petrecută în mină, când un vagonet cu cărbuni s-a răsturnat, blocând activitatea. A încercat, împreună cu un alt prizonier, să-l repună pe șine, dar, din cauza condițiile proaste în care trăiau, erau slăbiți fizic și nu au reușit. În acel moment s-a apropiat de ei o rusoaică zdravănă, care a pus umărul sub vagonet și l-a pus înapoi pe șine, spunându-le ironic : ,,Voi ați vrut să cuceriți Rusia?”.

În anul 2012, veteranului jandarm i-a fost conferit titlul de ,,Cetăţean de Onoare” al comunei Hudești.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )