Connect with us

Administratie

SE ÎNTÂMPLĂ ÎN BOTOŞANI. Peste 30.000 de familii subvenţionează căldura din 12.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat

Published

on

blocuri caleanationala920

S-au investit zeci de milioane de euro în sistemul centralizat de încălzire al municipiului Botoşani iar primăria continuă să pompeze sume uriaşe în bugetul societăţii de termoficare. La ora actuală, populaţia plăteşte 170 de lei pe gigacalorie iar diferenţa până la 380 de lei este asigurată din bugetul local, inclusiv din banii botoşănenilor care au centrale de apartament sau care locuiesc la case şi nu au nici măcar drumul asfaltat.

 

Ion Diaconu, directorul tehnic al Modern Calor, susţine că subvenţia anuală pe care o plăteşte primăria este de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi anual. El spune că în cazul în care primarul Ovidiu Portariuc ar fi acceptat implementarea proiectului de 12 milioane de euro, din fonduri europene, subvenţia plătită de primărie ar fi scăzut considerabil începând din 2016. La o primă estimare, odată cu creşterea cantităţii de energie termică vândută şi creşterea veniturilor societăţii Modern Calor, preţul de producţie a gigacaloriei putea să scadă de la 380 de lei la 300 de lei.

„Subvenţia poate fi diminuată în timp. Nu poţi să o reduci peste noapte. Dacă s-ar reduce peste noapte, ar pleca foarte mulţi clienţi de la sistemul centralizat şi nu s-ar mai justifica investiţia de 50 de milioane de euro făcută în ultimii ani. Dacă se implementa proiectul de 12 milioane de euro, preţul real al gigacaloriei ar fi scăzut foarte mult. În condiţiile în care cifra de afaceri creşte cu 30%, poţi discuta de o scădere substanţială a subvenţiei. Preţul real este acum la 380 de lei. Eu zic că în scurt timp putea ajunge la 300 de lei. Asta însemna o scădere considerabilă a subvenţiei plătite de primărie”, a declarat Ion Diaconu, directorul tehnic al Modern Calor.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad