Connect with us

National

Tradiții de Crăciun. Ce să faci şi ce să nu faci de Crăciun

Published

on

images

Maramureşenii sunt oameni credincioşi care şi-au păstrat vii de-a lungul secolelor atât straiele cât şi superstiţiile şi obiceiurile. Cu toate că modernismul câştigă tot mai mult teren în ultima perioadă, obiceiurile arhaice practicate de sărbători rămân la fel de actuale pentru maramureşeni. Ce Tradiții de Crăciun să respecți.

Femeile nu merg la colindat singure. În opinia maramureşenilor, Crăciunul începe din seara zilei de 24 decembrie. „Cel mai cunoscut obicei, şi când spunem Crăciun, cu siguranţă gândul tuturor zboară spre colind. Sigur că în prima parte a sărbătorii, trebuie să vă spun că sărbătoarea începe în după-amiaza zilei de 24.

În antichitate se considera că ziua începe de seara, obicei adoptat şi de Biserica creştină pentru că ziua liturgică începe seara la ora 6.00. Din acest motiv sărbătoarea începe în sera zilei de 24 decembrie care se şi numeşte Seara de Ajun. Copiii erau primii care ieşeau în satul tradiţional la colindat. Ei vor cânta până după miezul nopţii doar colinde scurte care anunţă sosirea Crăciunului. Abia după miezul nopţii vor începe acele colinde cu tentă religioasă care le cunoaştem cu toţii.

Citeşte mai mult pe Realitatea.net

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad