Connect with us

Sanatate

Bataie de joc. Doar 1.000 de vaccinuri antigripale pentru botosaneni

Published

on

vaccinuri (4)

Judetului Botosani i-au fost repartizate, intr-o prima transa, doar 1.000 de doze. Acestea trebuie cumva impartite medicilor de familie, pentru a putea incepe vaccinarea persoanelor aflate in grupele de risc. Cum in judet avem 165 de cabinete, daca facem un calcul matematic vom constata o realitate crunta.

In jur de 6 doze pe cabinet. Si datele raportate arata ca saptamanal avem peste 1.200 de afectiuni respiratorii si pneumonii in randul botosanenilor.

“Nu l-am primit in fapt, este pe drum si il vom primi in cursul zilei de maine. Dar, stau si ma gandesc daca e bine ca-l primesc avand in vedere ca 1.002 doze de vaccin va trebui sa le impart la 165 cabinete medicala, medicina de familie, dar si personalul medical din zonele de risc trebuie imunizat.Chem medicul de pe malul Prutului sa-i dau 6 fiole de vaccin, noi vom face o repartitie, dar vom vedea cum”, a declarat Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica au facut la Ministerul Sanatatii o comanda pentru 20.000 de doze de ser.

“Sa speram ca este o prima transa si ca vor veni repede si restul de doze de vaccin comandate de noi, respectiv pana la 20.000 de doze”, a adaugat Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog.

Botosanii care nu se vor imuniza trebuie sa se protejeze contra gripei, spun medicii, respectand cateva reguli importante.

“Daca nu avem posibilitatea de a efectua vaccinul atunci trebuie sa facem, pe o parte, evitarea microbului cu corpul nostru, adica sa intrerupem calea de transmitere, sa ne punem un fular sau o masca in jurul nasului si a gurii, in eventualitatea in care in familie cineva are gripa ca sa nu ne molipsim si noi.

Pentru a intari sistemul imunitar propriu se recomanda consumul de multa vitamina C, preferabil din fructe, legume”,a declarat Corneliu Saradan, medic DSP.

In farmacii, o doza de vaccin contra gripei costa 30 de lei. In intervalul 10-16 noiembrie, 26 de medicii de familie au raportat 923 de viroze si 349 de pneumonii. De infectii respiratorii, cei mai afectati sunt copiii intre 5 si 14 ani, iar la pneumonii, micutii intre 2 si 4 ani.

Reprezentantii DSP sustin ca numarul nu este unul real, pentru ca nu toti cei peste 100 de medicii de familie raporteaza regulat cazurile de viroze sau pneumonii.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad