Connect with us

Social

Un pictor botoşănean a ajuns bătaia de joc a statului român. Trebuie să restituie pensia de handicap pentru că a vândut legal opt tablouri

Published

on

silviu babii (0)

Silviu Babii este un pictor botoşănean, în vârstă de 37 de ani, care suferă de o boală gravă. Are distrofie musculară progresivă, este pensionat pe caz de boală şi are o pensie de circa 300 de lei lunar. Pentru a putea supravieţui, Silviu şi-a vândut o parte dintre tablouri dar pentru că a obţinut un venit legal, Casa de Pensii Botoşani l-a pus să restituie peste 20 de milioane de lei vechi care înseamnă pensia pe aproape opt luni.

Silviu a moştenit pasiunea şi talentul pentru pictură de la tatăl său. Foarte mult timp, picta doar de plăcere iar tablourile erau făcute cadou prietenilor. De la sfârşitul anului 2010, Silviu a început să-şi expună tablourile la o galerie de artă din municipiul Botoşani. Un an mai târziu, tablourile lui Sorin Babii au început să fie căutate şi o parte dintre ele au fost vândute. La un moment dat, pictorul botoşănean s-a trezit cu o somaţie de la Casa de Pensie Botoşani prin care era anunţat că trebuie să restituie suma de 2214 lei.

silviu babii (1)

„Cei de la Casa de Pensii au venit cu o chestie că eu lucrez cu convenţie civilă ceea ce nu este adevărat. Nu am fost angajatul galeriei. Eu nu am niciun contract cu galeria, nu s-a semnat nimic. În momentul în care se vinde lucrarea, galeria îşi opreşte un procent iar eu încasez diferenţa. În 2011 am vândut primele tablouri. În total, cei de la Casa de Pensii au constatat că am vândut opt tablouri. Dacă vinzi un tablou într-o lună, ei îţi taie pensia pe luna respectivă. În cazul meu sunt opt luni iar ei au calculat că eu trebuie să le dau lor 2214 lei. Mi-au trimis mai multe somaţii şi au început să-mi oprească din pensie”, ne-a povestit Silviu.

Pictorul botoşănean a mers de mai multe ori la Casa de Pensii Botoşani pentru a cere explicaţii. A primit tot felul de explicaţii şi a fost îndrumat să conteste în instanţă ceea ce a şi făcut.

„Am fost la Casa de pensii, m-am întâlnit cu domnul director. M-am întâlnit cu toţii şefii de pe acolo dar mi-au spus că aşa e legea. M-au trimis de la o uşă la alta iar la final mi-au spun că pot să fac contestaţie. M-am săturat să merg la ei. Nici măcar nu sunt în stare să-şi facă liftul. Eu fac jumătate de oră pe scări, până la etajul doi. Am vorbit cu un avocat să mă ajute şi am contestat în instanţă”, ne-a mai spus pictorul botoşănean.

Tablouri Silviu Babii (1)

Silviu are până acum câteva sute de tablouri pictate. A mers la multe expoziţii în ţară iar recent a participat la Salonul de Toamnă, cel mai important eveniment de acest gen din România. „Am avut acum expoziţie la Salonul de Toamnă, cel mai mare salon din România. Sunt printre cei mai importanţi pictori din ţară. Am fost selectat de un juriu. Am fost singurul din Botoşani”, spune Silviu.

A fi pictor în Botoşani nu este o prea mare afacere. Jumătate din banii încasaţi pe un tablou rămân la galerie şi la bugetul statului. Un sfert din banii încasaţi înseamnă materialele folosite iar profitul este foarte mic, raportat la munca depusă. În cazul celor opt tablouri, Silviu nu a rămas cu niciun leu sau chiar a ieşit în pierdere. A încasat 300-400 de lei pe un tablou dar a fost obligat să-i dea la Casa de Pensii.

silviu babii (2)

„Spre exemplu, un tablou este scos la vânzare cu 900 de lei. 300 de lei rămân la galerie pentru că este taxa de galerie. Din cei 600 de lei care au rămas, îmi opresc impozitul, sănătatea şi toate celelalte. Rămân cu vreo 500 de lei. Dacă pun pânza, culorile, rama, mai rămân vreo 300 de lei. Eu nu spun să mă ajute statul român, dar măcar să mă lase în pace. Eu îmi cumpăr materiale, muncesc, dau bani la stat iar la final mă trezesc că statul îmi ia şi dreptul meu”, a conchis Silviu.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii spun că potrivit legislaţii, persoanele care beneficiază de pensie de invaliditate, gradul II, nu au voie să obţină venituri. Marius Budăi, directorul Casei de Pensii Botoşani susţine că gradul II înseamnă capacitate de muncă pierdută în totalitate iar persoana în cauză nu are dreptul să obţină niciun fel de venituri în fara pensiei. Practic, o astfel de persoană este condamnată să trăiască cu cei aproximativ 300 de lei pe care îi primeşte în bătaie de joc de la statul român.

silviu babii (3)

Tablouri Silviu Babii (2) Tablouri Silviu Babii (4) Tablouri Silviu Babii (3)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad