Connect with us

Politica

COMUNICAT PSD. Peste 80% dintre botoșăneni nu vor ca reprezentantul unei minorități să fie șeful Armatei Române sau al CSAT

Published

on

psd sediu

Patru din cinci botoșăneni nu sunt de acord ca atribuțiile Președintelui României de comandant suprem al forțelor armate și de șef al Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT) să fie îndeplinite de reprezentantul unei minorități naționale din România. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat la nivelul județului Botoșani.

Botoșănenii vor un comandant român în fruntea Armatei Române

Astfel, la întrebarea „În ce măsură ați fi de acord ca funcția de comandant al Armatei Române să fie ocupată de un reprezentant al unei minorități naționale din România”, 62,5% dintre respondenții botoșăneni și-au exprimat dezacordul total, în timp ce 21% au spus că probabil nu ar fi de acord cu așa ceva. Opiniile sunt asemănătoare și în cazul funcției de șef al CSAT, unde 62,8% își exprimă dezacordul total, iar 21,5% spun că probabil nu ar fi de acord ca această funcție să fie ocupată de reprezentantul unei minorități naționale.

Iohannis și Kelemen nu sunt doriți în  funcții de securitate națională

Cele două funcții analizate în sondaj – de comandant al Armatei Române și de șef al CSAT  – reprezintă atribuții exclusive ale Președintelui României. Așadar, conform sondajului, rezultă că botoșănenii consideră că cei doi reprezentanți ai minorităților naționale înscriși în competiția electorală – respectiv Hunor Kelemen, din partea minorității maghiare și Klaus Iohannis, din partea minorității germane – nu ar trebui să ocupe funcția de Președinte al României prin care ar căpăta atribuții exclusive în domeniul securității naționale. Botoșănenii fac o diferență destul de clară între alte funcții publice de execuție sau de reprezentare, cum ar fi cea de primar sau de consilier județean și funcția de autoritate supremă în domeniul securității naționale.

Astfel, botoșănenii ar accepta mai ușor un reprezentant din partea minorităților naționale în funcția de primar sau consilier local, decât în funcții care țin de autoritatea statului român, precum cea de șef al Poliției sau al unui serviciu de informații. De aici și reținerea ca un minoritar să ocupe funcția de Președinte al României, care are atribuții exclusive în domeniul securității naționale.

Sondajul a fost realizat, la comanda PSD Botoșani, de către PIAR MEDIA, în perioada 17-20 octombrie 2014, pe un eșantion de 1.103 persoane cu drept de vot și cu domici- liul pe raza județului Botoșani. Marja de eroa- re este de ±3%.

(Acesta este punctul de vedere al PSD Botoșani)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad