Connect with us

Administratie

Doi angajaţi DSVSA au fost transferaţi la Poliţia sanitar-veterinară a animalelor

Published

on

politia animalelor

Dacă în alte ţări ale Uniunii Europene proprietarii de animale nici nu concep să lovească necuvântătoarele pe care le cresc şi le folosesc în diverse activităţi, pentru unii români violenţa asupra cailor, câinilor, sau altor animale face parte din ordinea firească a vieţii. Legislaţia europeană sancţionează de mulţi ani astfel de comportamente umane, însă în România amenzile de acest gen există mai mult pe hârtie.

Pentru aplicarea prevederilor legale şi în România, Guvernul a aprobat în şedinţa din 16 august înfiinţarea „Poliţiei sanitar-veterinare a animalelor”. Structura va funcţiona în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia. La nivelul judeţului Botoşani, odată cu aprobarea de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a noii organigrame a DSVSA, va funcţiona un compartiment format din două persoane ce vor avea calitatea de poliţişti sanitar-veterinari. Printre altele, aceştia vor fi persoanele autorizate să aplice sancţiunile existente în prevederile legale dar, din varii motive, neaplicate întocmai până acum.

„Este o structură nouă, menită să ne apropie de standardele de civilizaţie din Uniunea Europeană. Salut înfiinţarea acesteia şi sunt convins că poliţiştii veterinari vor aduce un plus în calitatea vieţii animalelor dar şi a oamenilor din judeţ, astfel încât oamenii să fie mai responsabili de animalele de lângă ei, iar animalele să nu creeze disconfort oamenilor şi să nu le pună nici sănătatea şi nici viaţa în pericol”, a declarat prefectul Costică Macaleţi.

Reprezentanţii DSVSA arată că noile atribuţii ale poliţiştilor vor fi legate de verificarea condiţiilor de viaţă, transport şi abatorizarea animalelor. Vor fi verificate ferme, locuinţe, circuri, grădini zoologice, pensiuni, abatoare, dar şi condiţiile oferite animalelor folosite în scopuri ştiinţifice. Totodată poliţiştii vor supraveghea modul de gestionare a câinilor fără stăpân, verificând totodată sesizările privind creşterea câinilor şi pisicilor în condiţii improprii, numărul acestora fiind consistent în ultima perioadă, în zona Botoşaniului.

Odată cu înfiinţarea compartimentului de poliţie sanitar-veterinară a animalelor, tot în cadrul DSVSA va începe să funcţioneze şi un serviciu antifraudă, menit să supravegheze activităţile comerciale din domeniu. Cele două structuri vor avea funcţionari din actuala schemă de personal a instituţiei, înfiinţarea lor nepresupunând noi angajări.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )