Connect with us

Evenimente

Pagube de 25 de miliarde de lei vechi în urma incendiilor produse în primul semestru din 2014

Published

on

isu incendiu scoala3

Aproape 70 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri în primul semestru al anului 2014, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii.

Alte 2 200 de persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

În primele şase luni ale acestui an, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani de aproape 3.000 de ori, ceea ce înseamnă o medie de 16 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi.

Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 196 incendii,  din care 25 de vegetaţie uscată ( cu 40% mai mult decât în primul semestru 2013), 2.188 intervenţii SMURD, din care 89 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă şi opt intervenţii la accidente rutiere, 206 degajări persoane rămase blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, 107 misiuni de prevenire a unor situaţii de urgenţă pe timpul desfăşurării unor evenimente publice de amploare sau la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD, 2 inundaţii, 10 intervenţii pentru salvarea unor animale, 8 misiuni de asanare a muniţiei rămase neexplodate, 3 misiuni pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase.

În 209 situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 9 persoane. De menţionat este faptul că nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, numărul intervenţiilor la care au acţionat serviciile profesioniste a crescut cu aproape 10%.

În cursul primului semestru al anului 2014, în zona de competenţă a inspectoratului, au avut loc196 incendii, faţă de 140 în semestrul I al anului 2013, înregistrându-se o creştere de 40%. Din numărul total de incendii, 25 s-au produs la vegetaţia uscată.

Pagubele produse în urma incendiilor au fost estimate la cca. 2.500.000 lei, iar valoarea bunurilor salvate se cifrează la peste 15.000.000 lei.

În mediul rural s-au produs 70% dintre incendii.

Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat, în primul semestru al anului 2014, la stingerea a 112  incendii, având o pondere de 65%.

Cauzele cele mai frecvente care au generat incendii la Botoşani sunt: coşurile de fum defecte sau necurăţate (20%), instalaţiile electrice defecte (17,5%) şi acţiunea intenţionată (15%).

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad