Connect with us

Evenimente

Campanie pentru prevenirea înşelăciunilor prin telefon

Published

on

politie mascati cuciureanu1

Campania se derulează la nivel judeţean în perioada iunie – august 2014 şi are drept scop informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile de prevenire a înşelăciunilor prin telefon.

Campania se va axa pe trei module, vizând diverse moduri de operare ale acestui gen de infracţiuni : Metoda „Accidentul”, Metoda „Premiul”, Metoda „Taxi”.

Astfel, în ultima perioadă de timp, dintre noile modalităţi de săvârşire a acestui gen de infracţiuni, metoda „Accidentul” este cel mai des folosită.

Mai mult, în ultimele luni, pentru a evita orice contact cu potenţialele victime, escrocii apelează la serviciile firmelor de TAXI, pentru a-şi duce la îndeplinire activitatea infracţională.

Cum procedează escrocii: solicită comenzi la adresele persoanelor induse în eroare şi, după obţinerea numerelor de telefon ale şoferilor, îi contactează pe aceştia iar sub pretextul că au de primit bani de la membri de familie sau prieteni, le indică să se prezinte la adresa comunicată în comandă pentru a ridica sumele respective. După ce şoferul de TAXI intră în posesia sumelor, i se solicită să se deplaseseze la alte adrese, de obicei din alte judeţe, precizându-i-se că i se va plăti contravaloarea deplasării şi un bonus sau i se solicită transmiterea, prin serviciile de transfer monetar, a sumelor de bani.

În acest context, astăzi, 19 iunie a.c., poliţiştii din cadrul IPJ Botoşani – Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Serviciul Investigaţii Criminale şi Poliţia municipiului Dorohoi s-au întâlnit cu conducătorii auto care desfăşoară activităţi de transport persoane în regim taxi, pe raza municipiului Dorohoi.

Poliţiştii le-au explicat şoferilor de taxi care sunt riscurile la care se expun în cazul în care acceptă să se deplaseze într-o astfel de cursă sau urmează instrucţiunile ulterioare ale escrocilor, de a transporta în alte localităţi sumele de bani preluate de la victime sau de a transmite aceste sume de bani prin servicii specializate de transfer monetar.

Participanţilor la întâlnire le-au fost înmânate materiale informative cu recomandări despre cum pot preveni implicarea în situaţiile descrise anterior.

În cadrul campaniei, care se va desfăşura sub sloganul „Înşelăciunea sună la telefon! Închide-l!”, vor fi organizate întâlniri similare şi cu şoferii de taxi care îşi desfăşoară activitatea în celelalte localităţi urbane din judeţ, inclusiv municipiul Botoşani.

De asemenea, întrucât persoanele vârstnice, îndeosebi cele din mediul rural, reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni, în perioada următoare activităţile de campanie vor viza şi această categorie de persoane.

Pentru promovarea mesajelor campaniei, în judeţ vor fi distribuite 4000 de flyere cu recomandări preventive şi 200 de afişe, ce vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale, în mijloace de transport în comun şi în alte locuri publice.

Pe tot parcursul campaniei, promovarea mesajelor preventive se va realiza şi prin intermediul unui spot audio care va fi difuzat cu sprijinul partenerilor media.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad