Connect with us

Evenimente

Apicultori disperati in trei localitati din judetul Botosani! Sute de familii de albine moarte FOTO

Published

on

apicultori

Suparati si pagubiti, dupa ce s-au trezit cu milioane de albine moarte, zeci de apicultori din Prajeni si Flamanzi dau vina pe o firma care are terenuri in zona si care ar fi erbicidat culturile fara sa anunte administratiile locale de care apartin, asa cum prevede legea.

Reprezentantii societatii spun ca totul este o neintelegere si ca au anuntat la timp primariile din zona. De suferit, din toata aceasta poveste au acesti apicultori care au ramas cu un gust amar cand au vazut cum se duce pe apa sambetei toata truda de o viata.
Albinele lor lucratoare au inceput sa moara dupa ce au ajuns pe culturile de mustar si rapita erbicidate.

“E o pierdere care nu a fost prevazuta si nu s-a luat in calcul ca altfel plecam in alta zona unde nu era riscul acesta de a pierde cate un kilogram de albina la fiecare stup. Am ajuns la lan, ieri si am dat drumul la albina si pe la ora 11:00 au inceput a pieri cu gramada in fata stupinei si am depistat ca din pricina stropirii cu erbicid la cultura de mustar din zona”, a spus Traian Nestiriuc, apicultor Flamanzi

“Este o paguba foarte mare, e o paguba de 80%, alergatoarea moare toata, si-o murit si moare in continuare, stupul nu-ti mai vine in fire, daca traieste poate la anul, daca nu o mai da otrava,” a spus Alexandru Ungureanu, apicultor Prajeni.
Numai in zona Flamanzi, aproape 250 de familii de albine au murit din cauza culturilor erbicidate. In medie, o famile ajunge la 30.000 de albine. Daca facem un calcul, numarul insectelor moarte se ridica la nivelul milioanelor. La Prajeni, din cauza substantei toxice de pe culturi au fost afectate 400 de familii de albine, de la 20 de apicultori
Reprezentantii Primariei Flamanzi sustin ca nu au fost anuntati de societatea cu pricina.

“Dumnealor confirma ca ne-au trimis un mail legat de avertizarea respectiva, Din pacate nu l-au trimis pe adresa corecta si drept urmare noi nu am fost instiintati”, a declarat Dan Oloieru, primar Flamanzi
Administratorul firmei, un german, sustine ca angajatii sai si-au facut treaba si au trimis mail-uri primariilor.

“Am dori foarte mult daca ne-ar sprijini primariile sa ne comunice adresele de email daca este posibil, daca nu macar adresele de domiciliu si numarul de telefon a crescatorilor de albine ca sa putem comunica direct cu dansii, sa-i anuntam la timp cand stropim plantele noastre”, a spus Wolff Manfred, administrator societate.

Cine ii va despagubi pe acesti oameni, ramane de vazut. Intre timp, reprezentantii Garzii de Mediu au inceput o ancheta, iar inspectorii DSV au luat probe de laborator pentru a afla daca insectele au murit din cauza substantei toxice.

apicultori1 apicultori2 apicultori3 apicultori4 apicultori5 apicultori6

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad