Connect with us

Administratie

Două firme din Botoşani au sponsorizat cu sume uriaşe partidele politice. Oare cât au câştigat din contractele cu statul?

Published

on

News Ziarul Gândul a realizat o analiză a sponsorilor partidelor politice din România şi surprizător… cei mai darnici sunt oamenii de afaceri din Botoşani. Două firme care lucrează în special cu statul, figurează în topul sponsorilor către PSD, PNL şi PDL.

Într-un an fără presiuni electorale, cum a fost 2013, banii au venit la partid mai ales pe filiera relaţiilor vechi ale preşedinţilor de filiale judeţene – mulţi dintre ei şefi de CJ ori primari în reşedinţe de judeţ – şi s-au întors în companiile-sponsor multiplicate şi de 15.000 de ori, din contractele cu statul.

Cât timp USL a fost la putere, firmele prevăzătoare, precum Victor Construct SRL, ori Concrec SRL din Botoşani, au cotizat şi la PSD, şi la PNL. Fidelii PSD de la Simultan SRL din Timiş, pe de altă parte, au câştigat în continuare teren în judeţe în programul guvernamental "Cornul şi laptele", chiar dacă numele companiei a ajuns anul trecut să fie implicat în scandalul aflatoxinei din lapte, iar anul acesta a pierdut contractul cu CJ Satu Mare după ce 46 de copii au ajuns la spital, din datele prezentate oficial, din cauza laptelui primit la şcoală.

Firmele din spatele partidelor aflate la putere

Numărul companiilor care au fost anunţate transparent ca sponsori ai partidelor în 2013 pot fi numărate pe degete. PSD declară astfel doar 4 donatori.

Două firme de construcţii – Victor Construct SRL şi Conrec SRL – provin din Botoşani, acolo unde filiala judeţeană este condusă de deputatul Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD.

Dincolo de cele două firme care şi-au recuperat banii din profitul obţinut din ridicarea unor locuinţe ANL, a unor locuinţe sociale, din reabilitarea de spitale sau amenajarea trotuarelor din Moldova, sponsorilor PNL li s-au raliat Fundaţia Anastasia a pictorului Sorin Dumitrescu şi RJR International, aceasta din urmă fiind firma controlată de Radu Judele, un fost şef la Drumuri din Iaşi cu contracte mai vechi cu CNADNR, actual administrator la CJ Botoşani şi politician local susţinut de PNL, inclusiv pentru promovarea într-un post de secretar de stat dacă nu ar fi trebuit să se retragă intempestiv de la guvernare.

La ora actuală, Conrec are un contract foarte avantajos cu primăria municipiului Botoşani, condusă de social democratul Ovidiu Portariuc. Şi firma Victor Construct este abonată la lucrări finanţate de primăria Botoşani şi Consiliul Judeţean. Ultima licitaţie câştigată de Victor Construct este reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu, un proiect în valoare de cinci milioane de euro.

Citeşte mai mult pe Gândul.info

Distribuie pe:
1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad