Connect with us

Educatie

Povestea steagului Colegiului Laurian care a fost salvat din mâinile comuniştilor FOTO

Published

on

News Colegiul Naţional AT Laurian deţine unul din cele mai vechi steaguri existente în judeţul Botoşani. A fost realizat în urmă cu 121 de ani şi acum este simbolul colegiului. Comuniştii au vrut să-l distrugă din cauza simbolurilor regale dar până la urmă a fost salvat.

  • Steagul este într-o avansată stare de degradare şi ar trebui aproximativ 4000 de euro pentru a fi refăcut

Steagul cu chipul lui August Treboniu Laurian a fost confecţionat de ceaprazarul Vasile Georgescu şi a costat 1300 de lei. O mare parte din aceşti bani au fost plătiţi de autorităţile judeţene.

„În 1893 s-au făcut intervenţii la Prefectură care a contribuit cu 500 de lei. Suma era insuficientă. După ce judeţul a alocat încă 500 de lei, comanda steagului s-a făcut la casa Vasile Georgescu din Bucureşti, cu preţul de 1300 de lei. Steagul este tricolor, are în mijloc portretul lui AT Laurian. Steagul este un motiv de mândrie. Dacă mergi în oraş şi cauţi o instituţie care să-ţi arate o drapel dinainte de 1900, nu găseşti”, ne-a spus Ioan Onofrei, directorul adjunct al Colegiului AT Laurian.

În momentul în care comuniştii au venit la putere, aceştia s-au arătat deranjaţi că pe steag era scris numele Regelui Carol I şi fostului ministru Spiru Haret. Iniţial, aceştia au vrut să distrugă steagul dar în final au ordonat ca numele celor doi să dispară de pe steagul liceului AT Laurian.

„După instalarea comunismului i s-au scos cuvintele scrise pe verso, cu fir aurit. Erau menţionate numele Regelui Carol I şi numele ministrului Spiru Haret. S-a dorit ştergerea oricăror legături cu personalităţile anterioare”, ne-a mai spus Ioan Onofrei, directorul adjunct al Colegiului AT Laurian.

Steagul este expus în biroul directorului liceului şi are nevoie de refacere. Problema este că doar specialiştii Muzeului Naţional pot face o astfel de lucrare iar costurile sunt prea mari pentru bugetul colegiului botoşănean.

„Acolo sunt singurii specialişti care pot face o lucrare atât de pretenţioase. Costurile sunt între 2500 şi 4000 de euro. Datorită vechimii, mătasea se destramă şi este o muncă extrem de migăloasă. Trebuie refacerea stratului de mătase şi al firului aurit care a fost tăiat în momentul în care s-a tăiat inscripţia cu numele ministrului Haret şi numele regelui. Pentru şcoală este un efort prea mare. Orice contribuţie ar fi o investiţie într-un lucru al trecutului, prezentului şi viitorului”, a mai afirmat Ioan Onofrei.

Pentru că acest steag este deteriorat, conducerea colegiului botoşănean a comandat două copii. Un steag este arborat în zilele de sărbătoare iar al doilea este predat la sfârşitul fiecărui an de către generaţia care termină clasa a XII-a către generaţia de clasa a XI-a.

Colegiul AT Laurian mai are un steag mai mic, din perioada interbelică şi care a fost recondiţionat la Muzeul Judeţean. Un alt simbol al Colegiului AT Laurian este ceasul care datează din perioada interbelică.

Actualul Colegiu AT Laurian a fost înfiinţat în 1859 iar la început a fost gimnaziu. Apoi s-a numit Liceul Botoşani şi după moartea lui August Treboniu Laurian a primit numele fostului inspector al şcolilor din Moldova şi a fost inaugurată noua clădire.

În timpul războiului, clădirea a fost ţinta bombardamentelor. Se spune că armata germană a vrut să distrugă teatrul şi clădirea liceului, cele mai importante clădiri ale Botoşaniului din acea vreme. Au distrus o parte din teatru dar clădirea liceului a rămas neatinsă. „Au trimis şi în zona Laurianului un avion dar s-a întâmplat că aviatorul era din Botoşani. Nu a vrut să bombardeze liceul ci a dat bombele alături. A distrus o casă. După război, aviatorul a venit şi le-a spus oamenilor că el le-a stricat casa deoarece nu a vrut să distrugă liceul. Putea să nu fi fost un aviator prea bun”, mai spune directorul adjunct al AT Laurian.

Distribuie pe:
301 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad