Connect with us

Administratie

Un liceu din Botoşani este pe cale să dea o lovitură de 8 milioane de euro

Published

on

Cel mai bogat liceu din judeţul Botoşani are şansa de a accesa un proiect în valoare de aproximativ opt milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor şi realizarea unui atelier de prelucrare a lemnului.

Primăria comunei Pomârla împreună cu conducerea Liceului Anastasie Başotă au demarat procedura necesară accesăriii unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ opt milioane de euro. Este vorba de un campus şcolar unde să existe inclusiv activitate de producţie iar veniturile să fie majoritate considerabil.

„Tot am făcut drumuri, am proiectul de apă canalizare dar vreau să fac un proiect mai deosebit. Este vorba de un proiect de aproximativ 8-9 milioane de euro. Este ceva asemănător cu un campus şcolar. Vreau să facem un campus în care să îmbinăm o chestie socială cu activitatea de producţie. Avem un amenajament silvic pe o perioadă de zece ani şi aveam acea masă lemnoasă pe care o putem valorifica. Vrem ca aceşti copii să înveţe o meserie. Avem şansa să facem producţie. Masa lemnoasă depreciată poate fi transformată în peleţi. Cea mai bună, facem o prelucrare primară a buşteanului şi câştigă de trei ori mai mult. Avem şansa să depunem un astfel de proiect pe POR şi suntem eligibili. Este vorba de perfecţionarea copiilor. Rezolvăm în acelaşi timp o problemă socială, una de buget şi una de educaţie”, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

În cazul în care proiectul va fi aprobat, din cele opt milioane de euro se vor moderniza clădirile liceului şi se vor achiziţiona utilajele necesare atelierului de producţie.

La mâna Consiliului Judeţean

Boierul Anastasie Başotă a lăsat liceului din Pomârla o suprafaţă de 1800 de hectare de pădure şi 158 de hectare de teren arabil. În centrul comunei Pomârla, unde se află liceul Anastasie Başotă, sunt 12 hectare de teren care au făcut parte din cadrul acestei moşteniri. Din 1966, în locul liceului a luat fiinţă o casă de copii şcolari. În 1998 când a fost reînfiinţat liceul dar a trebuit o separare de patrimoniul. Casa de copii era la Consiliul Judeţean iar liceul la autoritatea locală. În acel moment s-a decis ca suprafaţa de 12 hecare să rămână la Consiliul judeţean.

„În data de 18 februarie 2014 am făcut o solicitare la Consiliul Judeţean. Încă nu mi-a venit răspunsul. Am vorbit cu ambii vicepreşedinţi. Mi-au dat asigurări la început că vor fi alături şi vor susţine acest proiect de transfer al terenului. Din câte am înţeles, răspunsul va fi negativ pe motiv că au ei nevoie de teren. Pentru a putea face lucrări în acest perimentru, inclusiv reabilitarea liceului, alimentare cu apă, avem nevoie de proprietate asupra pământului. Consiliul Judeţean declară că are nevoie de această proprietate deşi nu a investit absolut nimic de peste 20 de ani şi nu are nicio strategie privind această unitate”, a mai spus primarul comunei Pomârla.

Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani spune că s-a discutat problema trecerii terenului din domeniul public al judeţului la Primăria comunei Pomârla dar încă nu s-a luat o decizie. „Am discutat această problemă. Cei de la DGASPC ne-au comunicat că au nevoie de această suprafaţă de teren. Nu am luat încă o decizie în acest sens. Urmează să analizăm forma prin care s-ar putea face transferul. Cert este că nu intenţionăm să ne opunem în cazul în care se doreşte realizarea unui proiect important”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Clase profesionale

Din anul şcolar 2014-2015, Liceul Anastasie Başotă va avea inclusiv clase prosionale. Reprezentanţii unităţii de învăţământ şi primăriei comunei Pomârla spun că înfiinţarea acestor clase profesionale reprezintă un atuu în momentul depunerii proiectului.

"Am cerut clase profesionale şi suntem în curs de acreditare pentru profilul de prelucrare a lemnului. Rezolvăm o problemă de profesie şi o problemă socială. Proiectul aduce foarte multe beneficii şi este fezabil. Încerc să ajung la înţelepciunea consilierilor judeţeni, să le expun şi lor povestea a ceea ce vreau să fac şi a situaţiei de aici. Este păcat să fim vitregiţi de o şansă”, a conchis primarul comunei Pomârla.

Cofinaţarea unui astfel de proiect este de 2% şi ar putea fi asigurată de către Primăria Pomârla şi Liceul Anastasie Başotă din valorificarea masei lemnoase.

Distribuie pe:
135 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad