Connect with us

Economic

Un proiect în care s-a investit un milion de euro riscă să fie abandonat

Published

on

News Una dintre cele mai mari investiţii care urma să se realizeze în judeţul Botoşani este în pericol. Haosul legislativ din ultimii doi ani i-a determinat pe investitori să se gândească de foarte multe ori dacă merită să-şi cheltuiască banii în România.

Compania Elsaco a demarat în urmă cu câţiva ani un proiect în zona Mitoc. Este vorba de un parc eolian în care urma să se investească aproximativ 60 de milioane de euro. S-au făcut tot felul de studii, s-au obţinut zeci de avize şi aprobări iar în momentul în care trebuia să demareze investiţia, a intervenit guvernul şi a schimbat regulile în timpul jocului. În acel moment, totul s-a oprit şi s-au aşteptat clarificări în ceea ce priveşte legislaţia. Lucrurile nu s-a îmbunătăţit. Ba din contra. În actualele condiţii, investitorii nu mai sunt interesaţi de astfel de proiecte şi spun că este mai avantajos să investeşti în Franţa decât în România.  

„Din păcate, pare a fi un proiect nu tocmai fericit. Legislaţia nu ne-a ajutat. A fost un an de zile de ambiguitate. De un an şi jumătate stăm în această incertitudine. A apărut acum legea dar este o lege care nu ajută nici investitorii şi nici băncile care finanţează. Noi avem un parc foarte bun în zona Mitoc. Dacă vorbim de condiţie energetică, era unul din cele mai bune parcuri din România, tip Dobrogea. Aveam şi condiţiile de cuplare în Mitoc. Proiectul era pregătit şi trebuia să înceapă investiţia. Împreună cu partenerii din Franţa am cheltuit aproape un milion de euro până acum. La ora actuală, în Franţa sunt condiţii mai bune pentru astfel de investiţii decât în România. Ajutorul este mai bun ca la noi iar legislaţia nu se modifică în fiecare zi. Dacă aş avea o rată de profit, de 5%, aş începe investiţia. Acum mergi în pierdere. Faci o investiţie de 60 de milioane de euro şi nu o recuperezi în 15 ani şi asta în condiţiile în care durata de viaţă a maşinilor este de 20 de ani”, a spus Valeriu Iftime, preşedintele companiei Elsaco.

Un alt proiect care a început foarte bine dar s-a oprit este în zona Păltiniş. Valoarea investiţiei era mult mai mare decât cel de la Mitoc dar nici aici nu s-a mai întâmplat absolut nimic.

Distribuie pe:
6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad