Connect with us

National

Medicamentele cu preţuri accesibile ar putea dispărea. APMGR FACE APEL către Guvern

Published

on

News Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere Guvernului introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru evitarea dispariţiei de pe piaţă a unor medicamente cu preţuri accesibile, utilizate de 70 la sută dintre pacienţi.

Continuarea aplicării taxei clawback în forma actuală poate duce şi la distrugerea capacităţilor de producţie farmaceutică din România, care sunt exclusiv producătoare de medicamente generice, arată APMGR.

"Se vorbeşte atât de mult şi emoţional de atât de necesara actualizare a listei de medicamente compensate, încât s-a uitat de problema mult mai gravă a lipsei accesului la medicamentele de bază, cele folosite zi de zi de bolnavi. Iar soluţia la această problemă există şi poate fi aplicată imediat: dacă pentru actualizarea listei guvernul trebuie să găsească finanţarea necesară, pentru asigurarea accesului la medicamentele cu preţ accesibil nu trebuie decât să implementeze imediat soluţia calculului diferenţiat al taxei clawback", a declarat preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

APMGR a propus deja autorităţilor o soluţie pentru calculul diferenţiat, bazată pe introducerea unei proporţii de maximum 65% în calculul procentului "p" din formula clawback: această soluţie a fost agreată de CNAS şi acceptată de Ministerul de Finanţe ca fiind neutră din punct de vedere bugetar, potrivit sursei citate. Un calcul diferenţiat pentru medicamentele cu preţ accesibil, care sunt în majoritate medicamente generice, ar afecta pozitiv două treimi din tratamentele utilizate în prezent în România, care tratează cele mai vulnerabile categorii sociale, respectiv medicamentele pentru afecţiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum şi antibioticele la preţuri accesibile.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Distribuie pe:
13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad