Connect with us

Evenimente

Au vrut să ardă vegetaţia uscată şi au produs incendii de proporţii

Published

on

News La Cătămărăşti Deal (com. Mihai Eminescu), Plopenii Mari (com. Ungureni), Dorohoi, Curteşti, Păsăteni – Buhăceni (com. Truşeşti) şi Sârbi (com. Vlăsineşti), nouă focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au transformat în incendii.

Incendiile au mai distrus peste 20 tone de furaje şi două anexe gospodăreşti. Pentru stingerea celor nouă incendii au acţionat peste 70 de pompieri militari şi 20 de voluntari, mai bine de zece ore.

Pagube s-au înregistrat în urma incendiilor produse în gospodăriile unor localnici din Cătămărăşti Deal (comuna Mihai Eminescu), Plopenii Mari (comuna Ungureni) şi Dorohoi, unde focurile aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au extins la depozitele de furaje sau anexele gospodăreşti.

Sâmbătă, intervenţiile au fost îngreunate de vântul puternic. În urma incendiilor, inspectorii de prevenire ai ISU Botoşani au aplicat trei sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.500 lei pentru nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Distribuie pe:
1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad