Connect with us

National

FILMELE 3D pot fi PERICULOASE pentru sănătate. Iată ce spun specialiştii

Published

on

 

News Deşi filmele 3D (tridimensional) oferă o imagine mult mai reală datorită efectelor excepţionale, vizionarea pe termen îndelungat a acestora poate fi periculoasă pentru ochi. RomaniaTV.net a stat de vorbă cu un medic oftalmolog pentru a vă prezenta care sunt riscurile şi când trebuie să apelaţi la specialist.

3D desemnează o tehnică de redare a obiectelor reale (cu trei dimensiuni: înălțime, lățime și adâncime) cu ajutorul anumitor medii. Imaginea tridimensională se bazează pe tratarea diferită a imaginilor între ochiul drept şi ochiul stâng, sub un unghi uşor diferit, astfel încât creierul să reconstituie imaginea în relief. 

"Vederea stereoscopică este o caracteristică a vederii umane. Vizualizarea stereoscopică cu ajutorul unor dispozitive încearcă să reproducă vederea umană. Lumea scrisă şi reprodusă în cărţi, reviste, panouri, poze pe care le vedem la televizor, pe monitor, sunt imagini bidimensionale. Imaginea tridimensională ni se pare deosebită şi poate să apară folosind anumiţi ochelari. Inconvenienţele apar din cauza calităţii acestora. Ochelarii 3D anaglyph au lentile colorate care acţionează ca filtru de culoare. Sunt ieftini, realizaţi cu rame de carton şi lentile de celuloid, dar deformează culorile şi nu se recomandă a fi purtaţi mai mult de 10-15 minute. Aceştia sunt folosiţi în anumite spectacole cu vizualizare tridimensională, în media, vizualizarea 3D fiind de calitate slabă. Ochelarii 3D activi sau pasivi sunt mult mai scumpi şi pot fi utilizaţi în cinematografe sau pentru monitoare 3D", a declarat, pentru RomaniaTV.net, medicul oftalmolog Cătălina Corbu.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Distribuie pe:
6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad