Connect with us

Evenimente

20 de situaţii de urgenţă în ultimele 24 de ore

Published

on

News Pompierii botoşăneni au fost solicitaţi, în ziua de 12 martie, să intervină în 20 de situaţii de urgenţă. Este vorba de cinci incendii şi 15 intervenţii pentru acordarea primului ajutor medical.

În urma evenimentelor cu foc, produse pe fondul nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul arderii resturilor de vegetaţie uscată, s-au produs pagube materiale în valoare de cca. 2.500 lei.

Prin intervenţia lor, pompierii au protejat de foc bunuri materiale de peste 350.000 lei.

La Coşula, Lunca, Boscoteni (comuna Frumuşica) şi Hudum (comuna Curteşti), patru focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au transformat în incendii care au mistuit vegetaţia uscată de pe cca. trei hectare, peste trei tone de furaje şi 10 tone de gunoi menajer. Pentru stingerea incendiilor au acţionat 24 de pompieri militari şi 18 voluntari, timp de aproape patru ore.

Pagube s-au înregistrat în urma incendiilor produse în gospodăriile unor localnici din Buda (comuna Coşula) şi Boscoteni (comuna Frumuşica), unde focurile aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au extins la depozitele de furaje, distrugând peste trei tone de fân.

Intervenţia promptă a pompierilor militari şi voluntari a făcut ca incendiile să fie stinse înainte de a se extinde la construcţiile din gospodărie.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

  • obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
  • obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
  • informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
  • realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.
Distribuie pe:
7 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad