Connect with us

National

CLASA A NOUA RĂMÂNE LA LICEU: Camera Deputaţilor a adoptat ordonanţa

Published

on

News Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, ordonanţa prin care clasa a noua rămâne la liceu iar durata învăţământului obligatoriu creşte de la 10 la 11 ani, prin introducerea clasei pregătitoare. Deputaţii au adoptat actul normativ cu 278 voturi "pentru", 40 "împotrivă" şi 24 de abţineri.

"Aceste prevederi legiferează menţinerea duratei de patru ani pentru ciclul gimnazial şi pentru liceu, creşterea duratei învăţământului obligatoriu de la 10 ani la 11 ani: clasa pregătitoare, clasele I- VIII, clasele IX – X", a spus în plen ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Mihnea Costoiu.

El a mai arătat că, prin această ordonanţă, se extinde de la trei la şase ani dreptul cadrelor didactice de a se titulariza.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, for decizional fiind Senatul.

Legea educaţiei naţionale (1/2011) a fost modificată în decembrie 2013 printr-o ordonanţă de urgenţă care, printre altele, menţine durata de patru ani pentru ciclul gimnazial şi liceu, mărind totodată durata învăţământului obligatoriu de la 10 la 11 ani.

Documentul menţine forma existentă a ciclului gimnazial şi elimină forma propusă spre implementare, prin adoptarea Legii nr. 1/2011, care prevedea trecerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial şi reducerea liceului la o durată de trei ani.

Totodată, cadrele didactice netitulare calificate care obţin la concursul naţional unic de titularizare cel puţin nota 7 au posibilitatea să ocupe un post de titular în şase ani. Până la adoptarea ordonanţei, rezultatul la concursul de titularizare era valabil doar trei ani, iar concursul trebuia susţinut din nou dacă nu erau disponibile posturi în acest interval.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad