2.2 C
Botoșani
miercuri, 6 decembrie 2023

16 autospeciale ISU au intervenit pentru stingerea incendiului de la Schitul Lebăda. VEZI care a fost cauza incendiului

incendiu biserica (3)

Peste 50 de pompieri botoşăneni au intervenit, în această dimineaţă, cu 16 autospeciale, dintre care nouă de intervenţie şi şapte pentru suport şi conducere operativă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la chilia Schitului Lebăda, comuna Băluşeni. Schitul Lebada aparţine de Mănăstirea Guranda.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a fost sesizat despre producerea evenimentului puţin înainte de ora 08.00.

La sosirea gărzii de intervenţie, incendiul se manifesta la mansarda şi acoperişul chiliei, existând pericolul ca flăcările să se extindă la întreaga clădire, precum şi la biserica aflată în vecinătate.
Incendiul a fost localizat şi stins după aproape trei ore.

La această oră se intervine pentru îndepărtarea oricăror riscuri de reaprindere,  pentru înlăturarea efectelor şi reluarea activităţilor la schit.

Intervenţia a fost extrem de dificilă având în vedere faptul că s-a aprins o cantitate foarte mare de materiale combustibile depozitate în mansardă, dar şi acoperişul care era construit din şindrilă, astfel fiind întreţinută arderea. Extinderea incendiului a fost favorizată  şi de faptul că imobilul era construit, preponderent, din lemn.

Drumul greu accesibil, precum şi lipsa surselor de apă pentru realimentarea autospecialelor au fost alte două probleme care au îngreunat intervenţia.

Pompierii au reuşit să salveze şi să protejeze de foc biserica şi o parte din bunurile aflate la parterul şi la etajul I al chiliei.

Nu au fost înregistrate victime.

Valoarea exactă a pagubelor incendiului este în curs de stabilire.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unei candele aprinse lăsată nesupravegheată lângă materiale combustibile.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA