Dacă vrei să construiești ceva legal în municipiul Botoșani, ai nevoie de foarte multă răbdare, timp și bani. Există și varianta în care lucrurile se mișcă mult mai ușor dar trebuie să fii foarte atent la ce ți se sugerează din partea unor persoane dornice să te ajute.
După ce a întâmpinat mari probleme când a vrut să realizeze o investiție, Omul de afaceri botoșănean Beniamin Prisacariu oferă câteva sugestii celor care au în plan să-și construiască o casă, un spațiu comercial sau vor să demareze un proiect imobiliar.
TRASEUL IDEAL PENTRU A CONSTRUI ÎN BOTOȘANI
VREI SA CONSTRUIEȘTI CEVA? AR FI SUPER SĂ URMEZI SFATUL MEU PENTRU A FI 100% SIGUR DE REUȘITĂ.
- ACHIZIȚIA TERENULUI. Fie că investești în imobiliare, comerț sau altceva, este bine ca terenul să fie achiziționat de la cineva care este într-un partid sau lucrează în administrația locală.
- IDEEA de proiect sau planul trebuie să îl pregătiți dumneavoastră
- ALEGEREA PROIECTANTULUI. AICI mare, foarte mare atenție! Dacă nu sunteți inspirat și alegeți un profesionist care nu este rudă, prieten sau coleg de partid cu un proiectant, sfatul meu este să vă mai gândiți. Poate alegeți varianta șoptită și să lucrați fie cu soția, fiul, fiica, sora, fratele, prietenul sau alții apropiați a personalului cu puteri de decizie din cadrul primăriei. Acum că ați ales varianta corectă, cred… Vă felicit!
- ÎNCHEIAȚI UN CONTRACT ca să aibă încredere că nu vă schimbați proiectantul sau poate nu vrea să fie totul la vedere și atunci o să vă propună o formă de colaborare mai netransparentă pentru a nu fi cunoscute persoanele implicate. Ați plătit, ați convenit asupra proiectului dar mai aveți de făcut vizite dese la proiectant dacă alegerea nu este profesionistă.
- SOLICITAREA UNUI CERTIFICAT DE URBANISM. Este foarte important să ascultați sfatul altfel se îngreunează obținerea certificatului prin solicitarea de avize și nu doar cele necesare (Apele Române, Cultură, Mediu, Drumuri, Apa și canal, E.ON, ISU)
- PUD sau PUZ. Pentru acest capitol vă sugerez să NU faceți vreo alegere neinspirată că altfel aici puteți foarte usor să vă pierdeți răbdarea iar pentru asta dacă nu ați mers pe filiera “corectă” cumpărați-vă pastile. Prin consultarea populației, se poate ușor să fiți dezavantajați.
- ELIBERAREA AUTORIZAȚIEI. Pentru eliberarea autorizației aveți nevoie să achitați câteva taxe legale către primărie și către ISC (Inspectoratul de Stat în Construcție) DAR alegerea făcută bine de la început vă scutește de: obligativitatea de a vă achita taxele și impozitele locale care este o cerință abuzivă.
- ALEGEREA CONSTRUCTORULUI. Partea bună este alegerea constructorului din mediu privat și este mai puțin expusă presiunii din partea aparatului decizitional din cadru primăriei. ALEGEȚI UN CONSTRUCTOR ÎN CARE AVEȚI ÎNCREDERE…..
- ALEGEREA DIRIGINTELUI DE ȘANTIER. ATENȚIE pentru că alegerea influențează și recepția lucrării sau chiar inspectarea lucrării. Alegeți românește și mergeți cu cel care e rudă sau prieten cu persoana care face recepția sau poate cu arhitectul șef ori cu un funcționar. Pentru a începe lucrarea, chiar dacă ați obținut autorizația de construcție mai lejer decât ceilalți, trebuie să mai depuneți și alte acte respectiv începerea lucrării la primărie dar și la ISC, cu un program de control.
- ALEGEREA RTE (responsabilul tehnic cu execuția). Nu ar fi rău să acceptați o recomandare de la cei care emit o autorizație de constructie sau de la cei care verifică construcțiile. SUPER tare dacă până aici ați ascultat sfaturile și ați mers pe varianta mai ușoară pentru că odată terminată lucrarea trebuie făcută recepția.
- RECEPȚIA. Avem avantajul alegerii făcute în privința dirigintelui de șantier sau a RTE-istului pentru că se respectă termenul de semnare al procesului verbal.
- INTABULAREA. În sfârșit răsuflăm ușurați pentru că am parcurs toți pașii cum trebuie și cu cine trebuie și iată că reușim și intabularea cu succes