0.6 C
Botoșani
joi, 30 noiembrie 2023

11 persoane şi-au pierdut viaţa în incendii, în cursul anului trecut

incendiucasabucovina1

În 2014, subunităţile de intervenţie ale I.S.U. Botoşani au acţionat pentru stingerea a 386 de incendii. 15 persoane au fost victime ale incendiilor produse în locuinţe şi gospodării cetăţeneşti de pe raza judeţului Botoşani, din care 11 au decedat, iar 4 au fost rănite. Din cei 11 decedaţi, 9 aveau vârste peste 50 ani iar aceştia şi-au pierdut viaţa după ce au adormit în timp ce fumau sau din cauza neîntreţinerii mijloacelor de încălzire.

Cauzele stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt:  instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune – 78; acţiune intenţionată – 57; coş, burlan de fum defect – 54; foc deschis în spaţii deschise/închise – 44; sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate/improvizate – 28;  fumatul în locuri nepermise – 28, jocul copiilor cu focul – 25; cenuşă, jar scântei – 11 şi alte cauze (trăsnet/alte fenomene, scurgeri produse inflamabile, defecţiuni tehnice de exploatare, autoaprindere etc.) – 22.

Cele mai frecvente cauze au fost:  instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune; acţiune intenţionată; coş, burlan de fum defect; foc deschis în spaţii deschise/închise.

63 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, patru dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale.

Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la 38.168.000 lei.

Pagubele se cifrează la 6.595.439 lei.

Din numărul total de incendii, 278 s-au produs la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti.

Majoritatea evenimentelor cu foc s-au înregistrat în mediul rural, în casele şi gospodăriile persoanelor de vârsta a treia care, din cauza bătrâneţii şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni.

De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit.

Cele mai multe incendii s-au înregistrat în perioada ianuarie – martie, când vremea deosebit de rece, cu căderi de zăpadă, a determinat folosirea intensă a mijloacelor de încălzire.

Şi în luna septembrie, numărul incendiilor a crescut foarte mult, în mare parte, din cauza acţiunilor intenţionate şi exploatării necorespunzătoare a instalaţiilor electrice.

Analiza statistică a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti produse în anul 2014 relevă faptul că majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate/echipamente electrice/ termice învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare a sobelor de încălzit.

Îngrijorător este faptul că, în ultimii ani, se înregistrează o creştere a incendiilor provocate cu intenţie pe fondul situaţiei economice nefavorabile, sărăciei, dezvoltării sistemelor de asigurări,amplificării actelor de vandalism, îndeosebi în rândul tineretului, creşterii numărului de persoane fără adăpost şi înmulţirii cazurilor de piromani pe fondul dezechilibrelor psihice.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA