23.3 C
Botoșani
sâmbătă, 2 iulie 2022

100 de milioane de euro bani europeni pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a publicat marţi proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care este stabilit mecanismul de decontare a cheltuielilor pentru acordarea de sprijin refugiaţior din Ucraina.

Cheltuielile urmează să fie decontate din Programul Operaţional Capital Uman (POCU), prin care au fost puşi la dispoziţie banii europeni pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina.

„În acest scop, se propune crearea unei noi axe prioritare în cadrul POCU, cu o alocare de 100 milioane euro.

Suma va proveni din relocarea a 50 milioane euro de la Axa prioritară 2 – ”Îmbunătăţirea situaţiei tinerilor din categoria NEETs” şi a încă 50 milioane euro de la Axa prioritară 3 ”Locuri de muncă pentru toţi”. La suma provenită din fonduri europene se va adăuga cofinanţare naţională în valoare de aprox. 18,42 milioane euro”, a transmis MIPE, într-un comunicat de presă.

Documentul prevede că vor fi decontate cheltuieli în valoare de 40 euro / săptămână / persoană, pentru o perioadă de cel mult 13 săptămâni.

Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, instituţia care va elabora, prin Inspectoratul General pentru Imigrări, în fiecare săptămână, lista cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) susţine că sprijinirea refugiaţilor din Ucraina va fi decontată din POCU, numai după ce Comisia Europeană va aproba modificarea POCU, lansarea apelului de proiecte, respectiv încheierea contractului de finanţare între MIPE şi Ministerul Afacerilor Interne, Romania.

Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul MIPE.

Sursa: RTV.net

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA