20.6 C
Botoșani
duminică, 14 iulie 2024

100 de ani de la naştearea Patriarhului Teoctist, sărbătorită la Tocileni GALERIE FOTO

Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (9)

Aproape 100 de persoane s-au adunat la muzeul din Tocileni, comuna Stăuceni, pentru a asista la slujba oficiată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea Patriarhului Teoctist Arapaşu. De la această acţiune au lipsit reprezentanţii Mitropoliei Iaşi, aceştia fiind la Patriarhia Română unde se organizează alte acţiunii dedicate împlinirii a 100 de ani de la naşterea Patriarhului Teoctist.

Manifestările au debutat la biserica din Victoria după care au continuat la muzeul Patriarhului Teoctist Arăpaşu de la Tocileni. Printre cei prezenţi s-au numărat reprezentanţii Consiliului Judeţean  şi reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Cultură.

„Astăzi se împlinesc 100 de ani de la naşterea Patriarhului Teoctist Arapaşu, în comuna Stăuceni. Noi comemorăm şi aniversăm în fiecare an, pe data de 7 februarie. Anul ăsta este un an special pentru că se împlinesc 100 de ani de la naşterea Patriarhului Teoctist şi vrem să sărbătorim aşa cum se cuvine. De la Mitropolie nu a venit nimeni deoarece toţi sunt la Patriarhie unde are loc un sfânt sinod. Mitropolitul Teofan mi-a transmis că este alături de noi dar nu poate participa deoarece este la Patriarhie în cursul zilei de astăzi”, ne-a spus Cozmin Epuraş, primarul comunei Stăuceni.

Toader Arăpaşu s-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni din comuna Stăuceni  şi a decedat pe 30 iulie 2007 la Bucureşti. În fiecare an, atât pe 7 febriarie cât şi pe 30 iulie, autorităţile locale şi rudele fostului Patriarh se adună la Biseria din satul Victoria pentru a asista la o slujbă de pomenire. Patriarhul Teoctist a avut o contribuţie foarte importantă la construirea, în plin regim comunist, a bisericii din satul Victoria.

Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (11) Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (10) Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (9) Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (8) Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (7) Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (6) Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (5) Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (4) Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (3) Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (2) Tocileni, 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist (1)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA